Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Preventivmedel

Östrogenfritt p-piller

Cerazette, innehåller precis som minipiller, enbart gulkroppshormon, gestagen och inte något östrogen. Gestagen innehållet är dock högre än vad det är i minipiller varför beteckningen mellan-piller skulle passa bättre.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Precis som av minipiller påverkas sekretet i slidan, livmodern och äggledarna vilket försvårar för spermierna att passera upp genom livmodern. Dessutom förhindras ägglossningen hos de allra flesta som använder Cerazette. Detta innebär att säkerheten är högre av Cerazette jämfört med minipiller. Metoden är ungefär lika säker som kombinerade p-piller dvs färre än 1 av 100 kvinnor, som använder Cerazette under ett år, blir gravida.

Hur används Cerazette?

En tablett tas varje dag utan något uppehåll. Det är viktigt att inte glömma något piller men det är mindre känsligt med den exakta tidpunkten än om man använder minipiller.

Om man glömmer något eller några piller riskerar man att bli gravid och annat skydd t.ex kondom skall användas. Det kan också vara lämpligt att ta ett akut-p-piller. Tala med din barnmorska eller gynekolog.

Annons
Annons

Kan alla använda Cerazette?

De allra flesta kan använda gestagen-metoder men i vissa fall kan pillren ha en sämre effekt t.ex om du har andra läkemedel eller är kraftigt överviktig. En barnmorska eller läkare skriver ut Cerazette åt dig efter att ni tillsammans diskuterat just din situation.

Vilka fördelar finns med Cerazette?

Cerazette kan användas av de kvinnor som inte kan använda kombinerade metoder på grund av risk för till exempel blodpropp.

Vilka nackdelar finns med Cerazette?

Den vanligaste orsaken till att kvinnor slutar med metoden är oregelbundna blödningar. En del får ingen mens alls medan vissa får stänkblödningar lite då och då s.k. spottings.
Cerazette skyddar inte mot sexuellt överförda infektioner och kondom bör alltid användas vid tillfälliga sexuella kontakter.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.