Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svenska kvinnor oroar sig för partnerns fertilitetsproblem

Nära hälften, 45 procent, av alla svenska kvinnor oroar sig för partnerns fertilitetsproblem när de försöker bli gravida. Det visar en undersökning bland medlemmar på Familjeliv.se.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-09-23

Annons

Trots att fertilitetsproblemen i hälften av fallen beror på mannen så visar resultaten att det oftast är kvinnan som gör livsstilsförändringar för att underlätta befruktningen. 

– Det är naturligt att oroa sig för sin fertilitet, men om man inte blir gravid på en gång behöver inte det betyda att man har ett problem. Faktum är att de flesta friska par blir med barn inom ett år. Däremot kan det finnas onödiga hinder som att många par till exempel inte vet när deras mest fertila dagar är och försöker bli gravida vid fel tidpunkt eller att det upplevs som obekvämt att lämna prov i en sjukhusmiljö, vilket gör att par skjuter på det.  Upptäcks ett fel tidigt kan man få hjälp snabbare och slipper då vänta i onödan. Detta blir särskilt viktigt när många par numera försöker bli med barn rätt sent i livet, säger Sven-Eric Olsson, överläkare vid kvinnokliniken, Danderyds Sjukhus, Stockholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-24 11:41 (11 år sen)

    Det gör jag också, oroar mig alltså. Jag skulle aldrig vilja sätta barn till världen i detta samhälle och är orolig för om min partner är för fertil så vi blir med barn fast vi skyddar oss.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.