Risk för kroniska magproblem av IVF-behandling

Kvinnor som får hormonbehandling inför provrörsbefruktning kan drabbas av kroniska magproblem. Mörkertalet tros vara stort eftersom kvinnorna till varje pris vill ha barn och undviker att berätta om problemen. Nu går forskaren och överläkaren Bodil Ohlsson ut med en varning kring för många eller långa behandlingar.

Publicerad den: 2015-02-25
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Man har trott att hormonerna påverkar hjärnan och äggstockarna. Men min forskning visar att kvinnor kan få svåra och livslånga bukproblem med smärta, förstoppning, diarré och kräkningar, säger Bodil Ohlsson till Sydsvenskan.

De hormoner som kvinnorna tar inför en provrörsbefruktning (IVF) kan i mag- och tarmkanalen störa motoriken så att tarmarna inte rör sig som de ska. Området är dock inte helt lätt att forska kring.

– Kvinnan är beredd att betala för att få barn och vill eller vågar därför inte klaga, säger hon till tidningen.

Annons
Annons

"Riskera inte kvinnans hälsa med fler hormonbehandlingar"

Bodil Ohlsson vill inte avråda från hormonbehandlingar. Däremot anser hon att om man redan lyckats få barn ska man kanske inte riskera kvinnans hälsa med fler än de 2-3 hormonbehandlingar som sjukvården erbjuder utan avgift.

Även kvinnor med endometrios får samma typ av hormoner och har alltså samma risk för magproblem. För dessa kvinnor är det viktigt att de inte behandlas längre tid än den föreskrivna, menar Bodil Ohlsson. 

– En av mina patienter kan inte längre arbeta och lever med dropp i hemmet. Hade hormonbehandlingen upphört i tid hade hon visserligen haft ont. Men smärtan hade varit hanterbar i jämförelse, säger hon.

Annons
Annons

Har du genomgått hormonbehandling inför provrörsbefruktning (IVF)?

Vad har du för upplevelser? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Emma 2015-02-25 13:40 (5 år sen)

  Jag har genomgått många ivf-behandlingar med tillhörande hormonbehandlingar utan några andra biverkningar än att jag till slut blev gravid. Det vore intressant att veta mer av exakt vilka hormoner som orsakar dessa smärtor då det finns olika protokoll för ivf (med eller utan nedreglering) samt olika alternativ för att stimulera med syntetiska eller organiska hormonpreparat. Naturligtvis är det inte rimligt att kvinnor ska bli invalidiserade. Men hade jag stannat vid 2-3 ivf hade det aldrig blivit något barn och då hade jag personligen hellre stått ut med viss smärta än varit barnlös.

 • Avatar Barbro 2015-02-25 16:22 (5 år sen)

  Jag gjorde 3 IVF-behandlingar i mitten av 80-talet. Har sen dess haft besvär med trög mage. Har även besvär med hemorojder, som blir en följd av magbesvären, så svåra att jag opererats för detta 2 ggr. Har förmodligen inre hemorojder eftersom det kommer blod. Har fått laxermedel utskrivet men det hjälper dåligt. Fick inget barn av IVF-behandlingarna men adopterade en underbar pojke från Indien. Rekomenderas:) Kram på er alla som läser detta.

 • Avatar Raija 2015-02-25 17:21 (5 år sen)

  Gjorde behandlingen i slutet av -80 talet.Men jag inte märkt något konstigt.

 • Avatar Emma 2015-02-25 17:59 (5 år sen)

  Tack för svar Anna-Cajsa! Det är alltså hormon som används för nedreglering i det långa ivf-protokollet. Bör väl i så fall vara indikativt för att endast använda nedregleringsprotokoll där det visat sig vara nödvändigt. Jag har gjort kort protokoll utan nedreglering.
  Illa både med bristande information om biverkningar före behandling och att vården tycks brista i att avhjälpa besvär då de uppstått (min uppfattning baserat på snabbgoogling).

 • Avatar Marie 2015-02-25 18:08 (5 år sen)

  Marie!
  Jag tror att man måste ta allt med lite måtta...
  Har själv två underbara pojkar en blev till med insemination och vår andra son blev till vid ivf färsk försök.Nu är vi igång igen och är inne på min tredje frys plus ett färskt.
  Har aldrig känt något med magen och jag tror och vet att när längtan efter ett barn är så stort så gör man allt som man har i sin makt för att lyckas. När man tillslut får hålla sitt efterlängtade barn.

 • Avatar maud 2015-02-25 23:57 (5 år sen)

  Ja jag har fått men. Ständigt ont i magen/tarmarna. Endoskopi undersökningar som visat på skador. ...

 • Avatar Petra 2015-02-27 11:50 (5 år sen)

  Har fått hormonbehandling o gjort 3 ivf. Men har ej fått dessa problem som ni beskriver.

 • Avatar Maria 2015-03-3 17:53 (5 år sen)

  endometrios, mikroskopisk kollit, osteoperos... Ständigt ont i magen, konstant trötthet och förtidigt klimakterie

 • Avatar Therese 2015-03-4 09:46 (5 år sen)

  Jag har gjort 7 IVF-behandlingar och 2 stimulerande inför insemination och jag har inte upplevt några problem och har inga men efter det.
  Detta har jag gjort nu under de senaste 6,5 åren och 41 år.

 • Avatar anonym 2015-03-16 16:14 (5 år sen)

  Min mage blev kass av naturligt progesteron. (Emeritas progest.) Trots minsta möjliga mängd (en ärta morgon och kväll i tvåveckorsintervaller) under tre månaders användande. Ont i magen och diarré. Sedan trög mage i flera månader och ont i magen. Det är mer än ett halvår sedan jag slutade med den. Men jag har fortfarande problem. Men det är bättre. Jag tog krämen pga barnlöshet.


Annons
Annons
Annons