Regeringen: Ofrivilligt barnlösa ska få det lättare 
Nyhet | Planera barn

Regeringen: Ofrivilligt barnlösa ska få det lättare 

Snart kan det bli lättare för fler att bli föräldrar. Regeringen vill nämligen tillåta assisterad befruktning där både ägg och spermie kommer från någon annan än de tilltänkta föräldrarna. 


Publicerad den: 2018-02-07
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Idag krävs en genetisk koppling till minst en förälder om man ska göra en assisterad befruktning. Och förra veckan meddelade regeringen att man säger nej till surrogatmödraskap.  

Lagförslaget i korthet: 

Par och ensamstående kvinnor får möjlighet att inom svensk hälso- och sjukvård genomgå befruktning utanför kroppen med enbart donerade könsceller. Kravet på genetisk koppling mellan barnet och en förälder avskaffas. 

Fler vårdinrättningar än universitetssjukhusen får utföra befruktning utanför kroppen med donerade könsceller. 

Barnets rätt till information om sitt ursprung stärks. 

Reglerna om assisterad befruktning i utlandet blir desamma för olikkönade och samkönade par. Föräldraskap ska kunna fastställas under förutsättning att behandlingen har utförts vid en behörig inrättning och barnet har rätt att ta del av uppgifter om spermiedonatorn. 

Det blir enklare att fastställa faderskap enligt svensk lag för den genetiska fadern efter ett surrogatarrangemang i utlandet. 

Det införs särskilda regler om föräldraskap för situationer där personer får barn efter att någon av eller båda föräldrarna har ändrat könstillhörighet. Reglerna innebär bland annat att en man som föder ett barn ska anses som far till barnet. 

KÄLLA: Regeringen.se 

 

”En rimlig modernisering”

Men för att underlätta för ofrivilligt barnlösa mammor och pappor vill nu regeringen ta bort kravet på genetisk koppling.  

– Att kravet på genetisk koppling mellan barnet och en förälder vid assisterad befruktning tas bort kommer att göra det möjligt för fler att få den hjälp de behöver inom sjukvården. Det är en rimlig modernisering av lagstiftningen, säger socialminister Annika Strandhäll på regeringens hemsida.  

På torsdag fattar regeringen beslut om ett färdigt förslag som ska skickas till lagrådet. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. 

Annons
Annons

 

    Källor

  • Regeringen.se - http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/02/modernare-regler-om-assisterad-befruktning-och-foraldraskap/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu