Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny fosterdiagnostik ska minska risken för missfall

En mer skonsam metod för fosterdiagnostik har under hösten införts på Akademiska sjukhuset, vilken riktar sig till gravida kvinnor med hög risk för kromosomavvikelser. Istället för att ta fostervattenprov, vilket är kopplat till en risk, analyseras fostrets DNA via ett blodprov.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-11

Annons

– Fördelen med NIPT är framförallt att testet är mer skonsamt än fostervattenprov där risken finns för missfall av friska foster. Vi räknar med att göra betydligt färre invasiva prover framöver, säger Eva Bergman, överläkare på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset.

Den nya metoden, så kallad NIPT (Non-Iinvasive Prenatal Testing), går ut på att analysera fostrets DNA via ett blodprov från den gravida kvinnan. I Uppsala erbjuds NIPT från graviditetsvecka elva när KUB-undersökning visat att sannolikheten för kromosomavvikelse är högre än 1 av 200. Eva Bergman menar att svaret är mycket säkert om testet visar att fostret inte har en avvikelse. Om det däremot tyder på en avvikelse krävs ett kompletterande fostervatten- eller moderkaksprov.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.