Nyhet | Planera barn

Nedfrysta ägg förstördes av misstag 

Två kvinnor som genomgick behandling för att bevara sin fertilitet blev av med sina ägg och äggvävnad. Detta på grund av att en biomedicinsk analytiker inte följt rutinerna korrekt och råkade därför kassera äggen av misstag, det rapporterar Vårdfokus.


Publicerad den: 2017-12-18
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Vävnad från avlidna personer och embryon som är över fem år gamla måste, enligt lag, kasseras regelbundet. Och det var under ett sådan tillfälle som den biomedicinska analytikern råkade kassera fel ägg och äggvävnad.  

Matade in fel siffror

Enligt rutin ska allt material i frystankarna kontrolleras mot databasen avseende namn och personnummer. Men denna gång råkade hen mata in fel siffror, två gånger, vilket ledde till att två patienter blev felaktigt av med ägg och äggvävnad.  

– Det är oerhört tragiskt för de drabbade, vi är bedrövade över det som har hänt. Samtidigt har vi en arbetstagare som mår mycket dåligt som vi också måste ta hand om, det säger den ansvariga verksamhetschefen till Vårdfokus. 

Annons
Annons
 

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Borde inte kunna ske laboratorievärlden

Verksamhetschefen menar också att detta är extremt ovanligt och att det egentligen inte borde ske då laboratorievärlden präglas av dubbelkontroller och dubbelsigneringar.  

De drabbade kvinnorna har, enligt Vårdfokus, fått olika former av stöd och råd. Även den biomedicinska analytikern har fått stöd att hantera det som inträffat och har i samråd med arbetsgivaren fått andra arbetsuppgifter.  

    Källor

  • Vårdfokus - https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/december/Nedfrysta-agg-kasserades-av-misstag/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu