Nyhet | Planera barn

Hormonet progesteron mot missfall

Progesteronbehandling kan hjälpa kvinnor som haft återkommande missfall, visar en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Fertility and Sterility.

Caroline
Publicerad den: 2017-01-11
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Vi är mycket glada över att finna att dessa resultat stärker bevisen för att progesteron skulle kunna vara en gynnsam, billig och säker behandling för många kvinnor med en historia av återkommande missfall, säger Mary Stephenson som lett studien.

Gulkroppshormonet progesteron har använts för att behandla infertilitet under många decennier. Men huruvida hormonet verkar på kvinnor med normal förmåga att bli gravida men där graviditeterna återkommande slutar i missfall har varit okänt.

Goda resultat

En ny studie visar nu att progesteronbehandling före graviditetens början kan öka chanserna för en fullgången graviditet. Bland de kvinnor som deltog i studien och fått progesteronbehandling blev över två tredjedelar av graviditeterna framgångsrika. I gruppen som inte fick progesteron var knappt hälften av graviditeterna framgångsrika. Nu vill forskarna omgående göra en randomiserad studie för att validera resultaten.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons