Fakta | Planera barn

Vad är missfall?

Missfall betyder att en graviditet avbryts ofrivilligt så tidigt att fostret inte kan överleva. Detta sker normalt före tolfte graviditetsveckan. Alla kvinnor löper risk att graviditeten slutar med missfall.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Statistiskt sett är risken för missfall 10-35 procent beroende på moderns ålder.

Vilka symptom kan tyda på missfall?

  • Blödning
  • Underlivssmärtor

Blödning

Om du är gravid och blöder bör du uppsöka läkare.

Man gör en gynekologundersökning för att avgöra om blödningen kommer från livmodern, livmoderhalsen eller slidan. Läkaren undersöker samtidigt om livmoderhalskanalen är stängd. Om livmoderhalsen är avkortad eller om kanalen står öppen kan det vara tecken på abort. Man undersöker vidare livmoderns storlek och om den är mjuk eller fast. Om livmodern är spänd och öm bekräftar det misstanken om missfall. Eventuellt utförs en ultraljudsundersökning. Blödningen kan vara lika kraftig som vid menstruation eller kraftigare och följas av underlivssmärtor. Om du får underlivssmärtor kan de sitta antingen framtill över blygdbenet eller stråla upp mot ryggen. Det bästa du kan göra är att kontakta läkare.

Annons
Annons

Andra symptom på missfall kan vara småblödningar eller brunfärgade flytningar. Många har ofarliga småblödningar i början av graviditeten men man bör ändå undersökas av läkare.

Förr lade man in kvinnor på sjukhus för avlastning om de riskerade att få missfall. Man har inte kunnat bevisa att detta gav någon effekt och det finns inte heller bevis för att fysisk aktivitet kan skada en i övrigt normal graviditet.

Idag låter man därför modern utföra sina dagliga sysslor precis som vanligt men de flesta blir sjukskrivna så länge de blöder.

Annons
Annons

Underlivssmärtor

Om du är gravid och får smärtor i underlivet är det inte säkert att det är allvarligt, men man bör uppsöka läkare för att göra en undersökning . Smärtor som kommer och går, eller en känsla av tyngd mitt för underlivet, kommer normalt från livmodern. Orsaken kan också vara urinvägsinfektion, vilket är vanligt hos gravida och det kan undersökas med hjälp av ett urinprov. Har du feber och samtidigt smärtor i underlivet kan orsaken vara en inflammation i livmodern. Ensidig smärta kan komma från äggledare eller äggstock. Om du har ont i sidan av underlivet kan det vara symptom på graviditet utanför livmodern (utomkvedshavandeskap). Vid en graviditet utanför livmodern fastnar det befruktade ägget exempelvis i äggledaren. En sådan graviditet har ingen möjlighet att lyckas. Det kan dessutom det vara fara för den gravida kvinnan och därför ska läkare uppsökas genast.

Är det möjligt att förhindra ett missfall?

Om du har symptom på ett missfall före tolfte graviditetsveckan, är det normalt inte möjligt att förhindra missfallet. Du ska därför undersökas och få konstaterat om du håller på att få missfall eller om det redan har skett.. Hos de flesta som får tidiga missfall har fostret oftast varit dött ett tag men hos några har inget foster utvecklats. Om du aborterar efter sjunde till åttonde graviditetsveckan är det som regel nödvändigt att läggas in på sjukhus för att få livmodern tömd på innehåll med en skrapning. Om missfallet sker tidigare utstöts normalt graviditeten av sig själv och det är sällan det behövs en skrapning men en läkare bör ändå undersöka.

Hotande missfall efter tolfte graviditetsveckan kan också visa sig genom blödning och smärtor. Har man nått över 18:e-20:e graviditetsveckan och fostret fortfarande lever kan en aktiv avlastande behandling på sjukhus kanske förhindra att du får missfall. Om denna situation uppstår bör du kontakta läkare för råd och vägledning.

Om man har missfall flera gånger

Ju äldre den gravida kvinnan är, desto större är risken för missfall. Vissa sjukdomar/tillstånd ökar denna risk, till exempel kromosomavvikelser hos antingen modern eller fadern samt autoimmuna sjukdomar. Om man får upprepade missfall bör detta utredas på sjukhus.


Annons
Annons
Annons