Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Planera barn

Oplanerat gravid

Du kan bli gravid under ditt allra första samlag, om ert preventivmedel sviker, till exempel om kondomen går sönder, eller om du glömt att ta p-piller.


Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Du kan misstänka att du har blivit gravid om din menstruation uteblir eller försvagas och du får ömma bröst eller känner dig trött och yr.

Graviditetstest

För att ta redan på om du är gravid kan du ta ett urinprov och få detta undersökt. Om testet visar positivt resultat är du gravid. Detta test kan göras direkt efter det att din mens har uteblivit. Du kan köpa ett graviditetstest på apoteket, på pressbyrån och i många andra affärer och själv undersöka om du är gravid. Du kan även lämna ett urinprov på apoteket, ungdomsmottagning eller mödravårdscentral och be om hjälp.

Om du fortfarande misstänker att du är gravid trots ett negativt test, bör du kontakta läkare eller barnmorska 14 dagar efter att du tagit testet, för att få helt klart besked. Man kan vara gravid även om man har menstruationsliknande blödning. Om du har anledning att misstänka att du är gravid bör du göra graviditetstest även om du haft blödning.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Vid bekräftad graviditet

Om testet är positivt, är du gravid. Då ska du avtala tid hos en barnmorska så fort som möjligt.&nbspSamtidigt bör du överväga om du vill fortsätta graviditeten eller ej. Har du en partner är det en självklarhet att ni diskuterar det tillsammans. Graviditet är något ni båda har ansvar för.&nbsp&nbspTvekar du, kan det vara bra om du talar med en annan person om dina tankar och känslor. Det kan vara en nära vän eller väninna, en familjemedlem som du har stor tillit till - mamma eller pappa - en kurator hos mödravårdscentralen, ungdomsmottagningen, kvinnokliniken eller din husläkare.

Vid en oplanerad graviditet kommer motsägelsefulla tankar och känslor att göra det svårt för dig att få överblick och distans till situationen. Det handlar inte bara om huruvida du önskar genomföra graviditeten eller ej, men även i hög grad om hur din praktiska, sociala och ekonomiska situation är lämpad för en fortsatt graviditet. Kvinnoklinikernas abortmottagningar har kuratorer som är speciellt vana vid att hjälpa till att bena upp situationen. Dit kan man gå även om man inte bestämt sig för om man vill ha abort eller föda barnet.&nbsp

Om du bestämmer dig för att göra abort skall du kontakta närmaste abortklinik. Abort är mindre besvärligt ju tidigare man gör den. Man kan ångra sig när som helst före själva aborten.

Annons
Annons

Om du väljer att fullfölja graviditeten och föda barnet skall du kontakta närmaste mödravårdscentral för undersökning.


Annons