Fakta | Planera barn

Nedsatt fruktsamhet av rökning

Det är svårare att få barn om man är rökare. Det gäller oavsett om det är mannen, kvinnan eller båda två som röker. Även chansen att lyckas med konstgjord befruktning minskar.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Risken ökar med rökning

Ju mer man röker, desto större blir risken. Både män och kvinnor som är barn till rökande kvinnor har mindre chans att bli föräldrar när de en gång själva vill få barn. Ofrivillig barnlöshet förekommer hos cirka 10-15% av alla par. I Sverige motsvarar det att cirka 600-1000 par förgäves försöker skaffa barn varje år. Rökning minskar förmågan att få barn. Och chansen att få barn med konstgjord befruktning är också mindre än för par som inte röker.

Chansen att lyckas ökar vid rökstopp

Om man slutar röka ökar det både chansen till graviditet och chansen att lyckas med konstgjord befruktning. Hjälp att sluta röka bör därför vara en del av den behandling man ger par som har svårt att få barn.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Hormonerna påverkas av rökningen

För kvinnan beror den nedsatta fruktsamheten bland annat på att nikotinet från cigarretterna påverkar bildandet av de hormoner som är nödvändiga för en graviditet. Denna påverkan på kvinnans hormoner gör att rökare i genomsnitt kommer i klimakteriet drygt två år tidigare än icke rökande kvinnor.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Allvarliga komplikationer

Dessutom hämmar rökning transporten av ägget genom äggledarna till livmodern. Om man lyckas bli gravid är risken större att man mister barnet om modern röker. Rökning under graviditeten ökar nämligen både risken för missfall och risken för komplikationer under graviditeten. Det finns dessutom en ökad risk för att barnet ska dö kort efter födseln, så kallad plötslig spädbarnsdöd.

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Färre sädesceller hos rökare

Både koncentrationen av sädesceller och spermiernas kvalitet försämras hos rökare. Forskarna är dock inte eniga om hur stor betydelse detta egentligen har, eftersom det finns många andra faktorer hos sädescellernas som har betydelse för förmågan att få barn. Dock påverkas på lång sikt också mannens potens negativt på grund av försämrat blodflöde.

Andra typer av tobaksbruk

Effekter av snus och tuggtobak är inte fullständigt kända. Undersökningar har visat att snusare har ökad risk för att få dödfödda barn och att deras barn i genomsnitt väger cirka 200 gram mindre. Det är oklart om fruktsamheten i sig påverkas.

Annons
Annons