Kalendermetoden
Fakta | Planera barn

Kalendermetoden

För dem som inte vill eller får använda mediciner för att förhindra graviditet finns det en annan, om än relativt osäker, möjlighet - kalendermetoden.


Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

På 1930-talet kom japanen Onigo och österrikaren Knaus fram till när kvinnor har ägglossning och när möjligheten att bli gravid är störst. Den största möjligheten att bli gravid är 12-16 dagar före menstruationen. De kom fram till en metod för naturlig familjeplanering, kalendermetoden eller Onigo-Knaus-metoden som den också kallas.

Vilka förberedelser ska göras innan man kan använda kalendermetoden?

Innan metoden kan användas ska man ha fört räkning över de sex senaste månadernas menstruationer. Skriv ner intervallen, alltså antal dagar räknat från en start till nästa menstruationsstart. Du kommer då fram till de kortaste och de längsta intervallen. Sedan beräknar du enligt följande:

  • Dra alltid av 18 dagar från det kortaste intervallet - om det kortaste intervallet till exempel är 27 dagar får vi den 9:e dagen. 
  • Dra alltid av 11 dagar från det längsta intervallet - om det längsta intervallet till exempel är 31 dagar får vi den 20:e.

Det här exemplet skulle betyda att om man inte har samlag mellan den 9:e och den 20:e dagen från menstruationens första dag, kan man kanske undgå att bli gravid. Om blödningarna är mer oregelbundna blir den osäkra perioden ännu längre.

Annons
Annons

Vad kräver kalendermetoden?

Metoden kräver att man fortsätter att registrera sina intervall, men även att man har ett sexliv som kan anpassas till långa perioder utan sex.

Denna metod kräver behärskning och ömsesidig respekt om den skall fungera.

Kalendermetoden används av vissa par som kompletterande metod till andra metoder så som kondom, pessar eller p-piller

Annons
Annons

Tänk dock på att kalendermetoden är långt ifrån 100-procentig. Den skyddar inte heller mot sexuellt överförbara sjukdomar.


Annons
Annons
Annons