Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Planera barn

Vad händer vid missfall?

Missfall innebär att graviditeten avbryts innan barnet är i stånd att överleva. Detta sker oftast innan de första 20 veckorna av graviditeten är över.


Publicerad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Vad händer vid missfall?
Annons

Allra vanligast är att missfallen sker under de första 12 graviditetsveckorna. Om det uppstår blödningar tidigt under graviditeten talar man om ett annalkande missfall.

Vilka symptom får man innan ett missfall?

De vanligaste är begynnande och tilltagande blödningar från livmodern (slidan). Kvinnan får smärtor i ländryggen och eventuellt krampaktiga sammandragningar i underlivet. Om kvinnan märker en varm vätskeström från slidan, är det fostervattnet. Det har då gått hål på fosterhinnorna. Smärtorna liknar menstruationssmärtor.

LYSSNA PÅ FREJAPODDEN: 1 av 6 graviditeter leder till missfall

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Varför får man missfall?

Det vet man dessvärre sällan. Det man vet, genom att ha undersökt fostren efter missfall, är att de allra flesta av dessa foster inte var friska. Det som oftast sker är alltså ett naturligt bortval av något som inte var som det skulle vara.

Annons
Annons

Högst sällan är en sjukdom hos modern orsaken till missfallet. Levnadssätt som ökar risken för missfall är till exempel rökning, droger och alkohol. Viktigt att veta är att ett normalt levnadssätt med sex, normal fysisk träning, jobb, små olyckor och bruk av p-piller inte ökar risken för missfall.

Vad ska du göra om du misstänker att du håller på att få missfall?

Om det kommer blödningar från slidan och du känner smärta, bör du kontakta läkare.

När ska du direkt kontakta läkare för undersökning?

  • Om du behöver byta binda oftare än en gång i timmen. Då mister du för mycket blod, och det måste stoppas.
  • Om smärtorna tilltar. Då kan det hända att fostret har hamnat utanför livmodern.
  • Om du känner dig svag och yr. Det är ett tecken på att du har mist för mycket blod.
  • Om du känner att du är svimfärdig. Det kan ske om du mister för mycket blod.
  • Om du får frossa eller feber. Det kan vara tecken på att du håller på att få en infektion (inflammation).
  • Om du får allvarliga magsmärtor. Det kan vara ett tecken på att fostret har hamnat utanför livmodern, och att det därmed har uppstått en blödning inne i bukhålan.
  • Om det kommer illaluktande flytningar från slidan. Det kan vara ett tecken på en begynnande infektion (inflammation) i livmodern.

Alla dessa tillstånd är allvarliga och bör behandlas. Sök därför läkarhjälp så fort som möjligt.

Annons
Annons

Vad händer på sjukhuset?

Det vanligaste är att du först får genomgå en allmän undersökning. Detta innebär att din temperatur blir mätt, ditt blodtryck kontrollerat, liksom puls och andning.

Därefter blir du förmodligen erbjuden en gynekologisk undersökning, så att läkaren kan undersöka om livmodermunnen är öppen eller stängd. Läkaren undersöker även livmoderns storlek och tillstånd.

Du erbjuds ofta även en ultraljudsundersökning. Den utförs för att se om fostret har en hjärtfunktion. En ultraljudsundersökning orsakar inget obehag. Det går till så att det smörjs lite gel&eacute på ditt underliv, och sedan förs ett instrument över din mage. Via ljudvågor kan man se fostret på en monitor.

Om läkaren anser att det är nödvändigt, blir du erbjuden en skrapning. Den utförs för att avlägsna eventuella vävnadsrester, om livmodern inte har rensat sig själv. Detta görs för att undgå infektion i livmodern.

Vad kan du själv göra efter ett missfall?

Det är en god idé att vila sig en tid efter ett missfall. Ta det lugnt och ta hand om dig själv. Det är bra om du kan ha någon hos dig som du litar på, och framför allt, som du kan tala med om det du upplevt. Efter några dagar är det bra om du återupptar dina sedvanliga aktiviteter. Efter ett missfall kan du få huvudvärk och uppleva sömnbesvär. Du kan få dålig aptit och känna dig mycket trött. Det är många som upplever ilska eller förtrytelse. Många kvinnor får starka skuldkänslor, även om de egentligen inte har något att känna skuld över. Dessa är helt naturliga reaktioner på en så personlig upplevelse.

Ett missfall kan upplevas som skrämmande, förvirrande och deprimerande. Det är naturligt att känna sorg över något du har mist. Låt inte andra förringa det du genomgått. Den eller de du väljer att tala med ska vara redo att lyssna. De ska kunna lyssna på dels det du upplevt men även på dina starka känslor. Tycker du att ditt sorgearbete tar lång tid eller om du inte blir av med din depression, bör du kontakta din läkare för att diskutera om du är i behov av ytterligare hjälp.

Efter missfallet är det vanligt att bli erbjuden en undersökning hos läkaren efter 2-6 veckor, för att se om livmodern har dragit ihop sig. Efter 6-8 veckor kan du återuppta ditt sexliv. Om du är tveksam så fråga din läkare.

Du bör undvika att bli gravid 2-3 månader efter missfallet. Detta rekommenderas för att livmodern ska få tid att dra ihop sig och för att eventuellt sår ska hinna läkas. Det kan även vara psykiskt lämpligt att låta det gå lite tid mellan graviditeterna.


Annons