Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Viktökning mellan graviditeter kan öka risk för spädbarnsdöd

Kvinnans viktökning mellan graviditeter kan öka risken för dödföddhet och spädbarnsdöd för nästa barn. Mammor bör därför försöka gå ner till sin ursprungsvikt efter första graviditeten, det gäller även för normalviktiga, visar ny forskning från Karolinska institutet och University of Michigan.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-12-04

Annons

Dödsfall är mycket sällsynta oavsett viktökning, men forskningsresultatet är viktigt framförallt ur folkhälsosynpunkt, menar Sven Cnattingsius, professor i reproduktionsepidemiologi vid Karolinska institutet och som lett studien. Resultaten bygger på information om över 450 000 kvinnor i Sverige.

– Vi bekräftade vår hypotes som baserades på våra tidigare fynd om att övervikt och fetma är associerade till dödföddhet och spädbarnsdöd. Det här stärker tron om att det är viktökning i sig som har påverkan, även om vi fortfarande inte kan utesluta att det handlar om andra saker, säger Sven Cnattingius, professor i reproduktionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Studien har utgått från det medicinska födelseregistret. Totalt ingick 457 000 kvinnor som födde sitt första och andra barn i Sverige mellan 1992 och 2012. Vikt och längd bestämdes i början av graviditeterna.

Annons
Annons

Resultaten visar bland annat att kvinnor som ökade sitt BMI med minst 4 enheter (motsvarande ungefär 11 kg hos en normallång kvinna) från första till andra graviditeten hade 50 procent högre risk för dödföddhet som utgång av sin andra graviditet, jämfört med kvinnor som behöll vikten.

Gäller även normalviktiga kvinnor

Även för de kvinnor som var normalviktiga vid sin första graviditet innebar ökande BMI till den andra graviditeten också ökande risk för spädbarnsdöd för det andra barnet.

– De här resultaten bekräftar tidigare studier där vi visar att barnets risk för dödföddhet, spädbarnsdöd och sjuklighet i nyföddhetsperioden ökar med moderns vikt. Den underliggande orsaken är dock fortfarande oklar. Vi vet exempelvis inte vet om det är viktökning under själva graviditeten eller mellan graviditeterna som är av betydelse, säger Sven Cnattingius.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons