Nyhet | Graviditet

Vårdavvikelser när barn föds med syrebrist


Redaktionen, Netdoktor.se
Publicerad den: 2010-04-23

Annons

En ny svensk studie visar att vårdpersonal brister i sin hantering vid majoriteten av förlossningarna där barn drabbas av syrebrist.

Forskare har granskat alla förlossningar inom Stockholms landsting mellan år 2004 och 2006, det motsvarar en fjärdedel av alla förlossningar i Sverige. 313 barn som föddes under den perioden hade allvarlig syrebrist, något som kan leda till hjärnskador och i värsta fall dödsfall.

Annons
Annons

Studien visade att personalen på de olika BB-avdelningarna på olika sätt avvikit från att följa de rutiner som finns i så många som två tredjedelar av förlossningar med allvarlig syrebrist.
– Det är svårt att säga vad det beror på, säger Sophie Berglund som lett studien vid Institutionen för klinisk forskning och utbildning (KI SÖS).
– Jag har inte sett att det handlar om personalbrist eller dålig kunskap, utan snarare kan jag tänka mig att det handlar om personalens arbetskultur. Det verkar som om vissa inte förstått hur mätinstrument och kurvor ska tolkas trots att de utbildats för detta.

Det vanligaste misstaget som gjordes var att fosterljuden, som registreras med hjälp av så kallade CTG-kurvor, feltolkades och att personalen inte agerade i tid när fostret visade tecken på att lida av syrebrist. – De rutiner som finns för hur man ska hantera den här sortens problem vid förlossningar är bra och bör följas, säger Sophie Berglund. Då kan fler skador hos barn undvikas.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons