Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Risk att föda efter 30

Ny forskning från Karolinska Institutet visar att riskerna med att föda sitt första barn senare i livet ökar redan för mammor i åldersgruppen 30-34 år.
Annons

Tidigare har kvinnor räknats som äldre förstföderskor från 35 år och uppåt. De nya resultaten som bygger på registerdata från norska och svenska förstföderskor visar dock att det, redan när mamman är 30-34 år, finns en ökad risk för mycket för tidig födsel (graviditetsvecka 22-31), tillväxthämning hos barnet och dödföddhet.

– Vi blev förvånade att risken för vissa utfall ökade så pass tidigt. För den enskilda kvinnan är risken fortfarande liten, men för samhället i stort blir det ändå många "onödiga" komplikationer eftersom så många kvinnor föder barn i åldrarna strax efter 30. Det vore därför bra att informera både kvinnor och män redan i skolan om hur viktigt åldern är för barnafödandet, säger Ulla Waldenström, professor vid institutionen för kvinnor och barns hälsa vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Andra faktorer som påtagligt ökade risken för allvarliga graviditetsutfall var rökning och övervikt eller fetma. Först i åldersintervallet 35-39 år var riskerna för tidig födsel, dödföddhet och neonatal dödlighet jämförbara med riskerna för dessa livsstilsfaktorer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-12-23 14:50 (10 år sen)

    Vad händer om man tittar på andra faktorer som uppväxt? Då är inte jag säker på att det är en fördel med unga föräldrar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons