Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Omdiskuterad app lika effektiv som p-piller

Fertilitetsappen Naturalcycles har fått både ris och ros. I slutet av förra året tvingades företaget att sluta marknadsföra fertilitetsappen som ett preventivmedel då det inte är ett medel utan en metod. Dessutom saknades vetenskapliga belägg för att de säkra dagarna faktiskt var 99,9 procent säkra.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-04-27

Annons

Men nu visar en ny studie att den kritiserade fertilitetsappen är lika effektiv som p-piller, förutsatt att kvinnan följer instruktionerna och är motiverad.

– Nu har vi data för Naturalcycles och det är ett bra resultat. Studien visar att de som är motiverade att använda appen också klarar av att använda den, säger Kristina Gemzell-Danielsson, som varit kritisk mot att många fertilitetsappar marknadsförs utan vetenskapliga belägg. Hon är också en av forskarna bakom studien.

Data från 4000 svenska kvinnor som använt appen har studerats och totalt inträffade 143 oplanerade graviditeter under studieperioden. Tio av de oplanerade graviditeterna berodde på att appen felaktivt markerat en dag som säker när det egentligen var en dag då kvinnan var fertil.

Annons
Annons

– Kvinnor måste få välja preventivmetod själva. Det viktiga är att de förstår vad metoden innebär. Det räcker inte med att ladda ned appen till telefonen och tro att man har ett skydd. Kvinnan måste mäta temperaturen varje dag på rätt sätt och följa instruktionerna. Den här metoden passar verkligen inte alla, den kräver att kvinnan är motiverad, säger Gemzell-Danielsson.

Vilket preventivmedel föredrar du? Kommentera direkt under artikeln

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.