Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Ny metod för bedömning av barnlöshet

Annons

En ny metod för att bättre kunna bedöma chanserna för att en provrörsbefruktning ska lyckas håller på att utvecklas. Det är en grupp amerikanska forskare som utvecklar ett test som uppges vara omkring 100 gånger säkrare än dagens bedömningsmodeller, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

Provrörsbefruktning är rent generellt väldigt påfrestande för de som försöker få barn, och utfallet är väldigt osäkert. Dessutom är det en väldigt dyr metod. Då många par inte lyckas bli gravida efter första behandlingen kan de fatta beslut att göra nya försök. Statistik visar att tre av fyra uppnår sitt mål efter tredje försöket. Nu har forskare vid Stanford University School of medicine utvecklat ett test som utlovar 70 procents sannolikhet i prognosen. Testet vänder sig främst till de par som redan genomgått en behandling. &nbsp

Forskarna har samlat kliniska datauppgifter för 52 olika faktorer, bland annat hormonnivåer, äggens kvalit&eacute och antal. Dessa har sedan jämförts med andra liknande fall. Utifrån dessa resultat kan de som inte lyckats bli gravida få mer individualiserad rådgivning när en första provrörsbefruktning inte resulterat i graviditet. Enligt forskarna är denna metod mer tillförlitlig än de bedömningsmodeller som vanligtvis används, då man enbart utgår från kvinnans ålder, skriver Svenska Dagbladet.

Förenklat kan man säga att det skapas en databas där patienterna, utifrån diverse egenskaper, delas in i kategorier och matchas sedan med varandra för att förutså ett sannolikt utfall.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons