Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Medicin för snabbare förlossningar

Annons

Långdragna förlossningar som pågår i ett dygn eller mer innebär risker för både barnet och mamman. Nu är ett nytt läkemedel på gång, som kan påskynda förlossningsarbetet och minska riskerna, rapporterar nyhetsbyrån TT. Forskarna har upptäck att kvinnor som behandlats mot blodpropp med heparin fick snabbare förlossningar än andra och har därför utgått från heparin. De har förändrat molekylen för att komma ifrån risken för blödningar och nu har forskarna ett världsomfattande patent på molekylen.

Förlossningar som pågår i ett dygn eller mer kan leda till akut kejsarsnitt. Anders Malmström, professor på avdelningen för matrixbiologi på Lunds universitet, har tillsammans med sina kollegor forskat med ett medel som påverkar både livmoderns sammandragningar och processen i livmodermunnen, vilket därmed förbättrar samspelet. Medlet har testats på 250 gravida kvinnor och resultaten visar att ingen av dessa förlossningar tog längre tid än tolv timmar. Nu väntar fortsatta test på ett stort antal kvinnor internationellt.

Annons
Annons

Anders Malmström säger till TT att medicinen förhoppningsvis är klar inom fem år. Tanken är att medlet i första hand ska gå till kvinnor där förlossningen hotar att ta 20 timmar eller längre. Malmström tänker sig att medicineringen ges i en eller flera injektioner i graviditetsvecka 40.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons