Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Lång väntetid för abort under sommaren

Annons

Kötiderna för att göra abort fördubblas på många håll runt om i landet under sommaren. I dagsläget har flera sjukhus i storstadsområden så svårt att hinna ta emot alla patienter att det ibland blir för sent att göra en så kallad medicinsk abort och istället tvingas kvinnorna göra ett kirurgiskt ingrepp.
– De som tänkt komma på medicinsk abort kanske går över tiden och då blir det en kirurgisk abort istället. Det är ganska vanligt, säger Marie Karlsson som är barnmorska på Danderyds sjukhus norr om Stockholm.

Kvinnan kan välja att göra en så kallad medicinsk abort fram till vecka nio, vilket innebär att man får ett piller som stöter ut fostret och ofta kan en sån abort genomföras hemma. Efter vecka nio blir det istället en kirurgisk abort, en operation som medför större risk för komplikationer efteråt och Mari Karlsson&nbspberättar att det ofta känns jobbigt för kvinnorna som tvingas vänta.
– Två veckor kan vara mycket för någon som går och väntar. De tror att det ska gå snabbare att få komma hit, säger Karlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.