Nyhet | Graviditet

Lägre risk för förlossningsdepression under vinter och vår

Om man drabbas av förlossningsdepression eller inte påverkas av flera faktorer, bland annat har årstiden och längden på graviditeten en inverkan, visar en studie.  


Publicerad den: 2017-10-23
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Kvinnor som föder på vintern eller våren löper lägre risk att drabbas av förlossningsdepression jämfört med andra tider på året, det visar en studie som tidningen The Guardian skrivit om. Andra faktorer som kan påverka är längden på graviditeten, om man fick epidural vid förlossningen och body mass index (BMI).

Runt 10 procent av de kvinnor som fött barn har i någon grad upplevt depression eller ångest. Och då är det symptom som nedstämdhet, rastlöshet och brist på koncentration.

Förlossningsdepression uppstår oftast av en kombination av hormonella förändringar, trötthet och de psykologiska anpassningarna som kvinnor gör när de precis blivit mamma, menar amerikanska forskare, enligt tidningen.

Annons
Annons

 Vi ville ta reda på om det finns faktorer som påverkar risken för att utveckla postpartumdepression och som skulle kunna undvikas för att förbättra kvinnors hälsa, både psykiskt och mentalt, säger Dr Jie Zhou från Brigham & Woman’s hospital i Boston, Massachusetts, enligt The Guardian.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Tittade i journaler

Teamet tittade på journaler tillhörande 20 169 kvinnor som födde barn mellan juni 2015 och augusti 2017. Av dessa var det 817 (4,1 procent) som drabbades av PPD.

Varför barnafödande under vintern och våren skulle ha en positiv effekt vet man inte, men det skulle kunna påverkas av ”säsongsbetonad njutning som kommer av de inomhusaktiviteter som mödrarna gör tillsammans med den nyfödda”, säger forskarna.

Annons
Annons

Studien visade även att en längre graviditet kan minska risken för förlossningsdepression, medan risken ökade om man inte fått epiduralbedövning. På vilket sätt förlossningen gick till ska däremot inte ha någon inverkan.

Resultaten av studien presenterades vid Anesthesiology 2017-mötet i Boston.

    Källor

  • The Guardian - https://www.theguardian.com/society/2017/oct/22/postnatal-depression-less-likely-after-winter-or-spring-births

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu