Nyhet | Graviditet

IVF kan kopplas till cancer hos barn

En del specifika cancerformer tycks vara en aning vanligare hos barn som blivit till genom provrörsbefruktning, enligt den hittills största studien på område som Dagens Medicin rapporterar om. 


Publicerad den: 2019-04-03
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

IVF, provrörsbefruktning
Annons

En amerikansk observationsstudie visar att barn till kvinnor som blivit gravida genom assisterad befruktning, eller så kallad vitro fertilisering, IVF, hade en högre chans för en viss typ av cancer. Resultaten har publicerats i tidskriften Jama Pediatrics som Dagens Medicin rapporterar om. 
 
Fynden i studien antyder att barn som blivit till genom IVF hade en 28 procent högre risk för så kallad embryonala cancertumörer. Risken för embryonala tumörer drevs främst av en högre förekomst av levercancer. Resultaten visade även att IVF kunde kopplas till 41 procent högre sannolikhet för en sällsynt cancerform i hjärnan.

Läs även: Ofrivillig barnlöshet

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Inget samband bevisat

Eftersom studien är en observationsstudie kan man inte med säkerhet säga att det är IVF som är den bakomliggande orsaken till cancerutvecklingen. Spekulationer bland forskarna är att mammans nedsatta fertilitet kan ha haft en betydelse för cancerutvecklingen hos barnet.

Forskarna bakom studien poängterar att antalet cancerfall totalt sett var få och därför vill de inte avråda par från provrörsbefruktning. 

Annons
Annons

Går i linje med norsk studie om IVF

Studien bygger på en databas med fler än 275 000 barn i USA som blivit till genom assisterad befruktning. Resultaten jämfördes med drygt två miljoner barn som blivit till genom naturlig befruktning. Uppföljingen pågick i snitt i nästan fem år.

Den amerikanska studien är den största studien i området hittills. Men de nya fynden går i linje med en tidigare norsk studie där även svenska barn ingick. I den studien kunde man se en något högre risk för tumörer i det centrala nervsystem i samband med IVF, men forskarna kunde inte utläsa om den totala cancerrisken ökade bland barnen som blivit till genom provrörsbefruktning. 
 
Underlaget till den amerikanska studien samlades in mellan 2004 och 2012 i USA. Resultaten justerades bland annat för ålder, utbildningsnivå och etnicitet hos mamman.

Läs även: Testa dina kunskaper om blodcancer

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/04/02/ivf-kopplas-till-cancer-hos-barn/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu