Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

IVF-behandling ökar risk för sena missfall

Annons

Kvinnor som blir gravida med hjälp av provrörsbefruktning, IVF, löper större risk att föda ett dött barn. Det menar danska forskare från Århus universitetssjukhus där man jämfört risken för dödfödsel hos kvinnor som blivit gravida efter fertilitetsbehandling och hos andra kvinnor. Totalt har uppgifter om över 20 000 graviditeter i en dansk databas analyserats. Enligt studieresultaten är risken att föda ett dött barn var 16,2 per 1 000 bland kvinnor som genomgått IVF, jämfört med 3,7 per 1 000 bland dem som inte haft några svårigheter att bli med barn.

Forskarnas slutsats är att kvinnor som blivit gravida efter IVF har en fyra gånger större risk än andra kvinnor, att få ett dödfött barn. Men samtidigt motsäger en ännu opublicerad svensk studie de danska resultaten.
– Vi kan inte se någon riskökning, säger Karl-Gösta Nygren, specialist i obstetrik och gynekologi, till nyhetsbyrån TT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons