Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Gravids sovställning påverkar fostret


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-06-15

Annons

Det är bättre för gravida att sova på vänster sida, risken för att graviditeten slutar med att det väntade barnet dör kan halveras. Det visar en nyzeeländsk studie skriver Uppsala Nya Tidning.

Sover den gravida på rygg eller på höger sida mot slutet av graviditeten kan risken för att barnet avlider redan i livmodern öka.

Annons
Annons

– Om ytterligare studier kan bekräfta att det rör sig om ett orsakssamband innebär det att antalet sena fall av dödföddhet efter den 28:e graviditetsveckan kan sänkas med en 1/3-del om alla gravida sov på vänster sida, säger barnläkaren Ed Mitchell, som genomfört studien.

Cirka 300-400 barn i Sverige dör årligen i slutet av graviditeten.

Ed Mitchell var också den som för 20 år sedan visade att barn som avlider i plötslig spädbarnsdöd mycket oftare än andra barn brukar läggas på magen. Upptäckten ledde till drastisk minskning av antalet plötslig spädbarnsdöd.&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.