Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Genetisk screening: Här är problemen

Teknik för att upptäcka eventuella sjukdomar hos ett framtida barn finns tillgängligt idag. Med den genetiska screeningen kommer dock en rad etiska problem, det visar en ny avhandling från Uppsala universitet. 
– När vi erbjuder denna typ av teknologi så försöker man sortera in människor i ”perfekta” och ”icke-perfekta” och då existerar inte jämlikheten längre, säger forskaren Amal Matar till Aftonbladet. 


Publicerad den: 2019-03-06
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Genetisk screening: Här är problemen
Annons

Vill du veta om ditt framtida barn riskerar att drabbas av en sjukdom? Det kanske låter fantastisk, och kanske skulle det påverka din och din partners beslut kring att skaffa barn eller inte. Tekniken för att upptäcka eventuella sjukdomar finns redan idag och kallas genetisk screening, dock erbjuds det inte inom den svenska sjukvården.

Om sjukvården i Sverige skulle införa och erbjuda tekniken till allmänheten så kommer det inte vara helt oproblematiskt, det visar en nyligen publicerad avhandling som Aftonbladet rapporterar om. 

– Den här nya genetiska screeningen skiljer sig från den traditionella. Du kan screena dig själv för fler sjukdomar. Idén är att du screenar både generna från en person och sedan de potentiella föräldrarna som grupp, säger forskaren Amal Matar till Aftonbladet.

Ger föräldrar fler valmöjligheter

I sin avhandling har Amal Matar intervjuat experter i form av ledamöter i bland annat Socialstyrelsens etikråd, Svenska Läkaresällskapet och Sveriges Läkarförbund. Samtliga menar att denna typ av genetiska screening väcker etiska problem. Förutom att det blir dyrt för sjukvården så det blir en så kallad medikalisering, det vill säga att perioden före en graviditet ses som en medicinsk företeelse.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Man undrar också om det främjar den reproduktiva friheten genom att ge fler valmöjligheter eller om föräldrarna i stället blir överväldigande av all den information de får, vilket gör det svårare för dem att göra ett beslut.

Experterna har även uttryckt oro för en eventuell diskriminering, berättar Amal Matar.

– För screenar vi för så många sjukdomar så kan det bli diskriminerande mot olika funktionsnedsättningar. Färre personer kommer att födas med funktionsnedsättningar. Och om någon föder ett barn med funktionsnedsättning kan samhället börja fråga varför man inte gjorde testet och varför samhället ska betala för sjukvård för barnet när de hade möjligheten men ändå valde att föda, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt så kan vi motverka lidande med en sådan teknologi. Ett barn föds, har ont och dör i ung ålder, ska vi inte motverka det lidandet?

Annons
Annons

“Innebär inte att man föder färre barn”

En del av experterna tar upp att den svenska sjukvården är baserad på värden som solidaritet och alla människors lika värde och jämlikhet.

– När vi erbjuder denna typ av teknologi så försöker man sortera in människor i ”perfekta” och ”icke-perfekta” och då existerar inte jämlikheten längre. Eller så blir det så att samhället försöker definiera vilka som ska få födas och vilka som inte ska det, och med vilka kvaliteter. Det blir som en fabrik för bebisproduktion. Det är några möjliga problem som de jag intervjuat har målat upp.

Amal Matar säger till Aftonbladet att hon inte tror att den genetisk screening kommer innebära att det föds färre barn. Hon tror snarare att man hittar andra vägar till att få ett friskt barn.

– Det finns möjligheter som exempelvis IVF och adoption, så det betyder inte att folk kommer att välja att inte skaffa barn.

Annons
Annons

    Källor

  • Aftonbladet - https://www.aftonbladet.se/family/a/L0859V/forskaren-om-genetisk-screening-har-ar-problemen

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons