Nyhet | Graviditet

Förundersökning om felaktig abort läggs ned

Ett foster som förra året aborterades i vecka 30 på Karolinska universitetssjukhuset kan inte betraktas som ett brottsobjekt, det bedömer åklagare Jennie Nordin som nu vill hon att lagstiftningen ska ses över.


Publicerad den: 2019-01-07
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Förundersökning om felaktig abort läggs ned
Annons

Det var i somras som en läkare vid Karolinska universitetssjukhuset bedömde att en kvinna var inne i sin trettonde graviditetsvecka och utförde en abort. I efterhand uppdagades att kvinnan i själva verket var gravid i vecka 30, vilket är mer än sju veckor efter tidsgränsen för när det är lagligt att utföra abort i Sverige.

Läs även: Fosterdiagnostik ställer större krav på sjukvården

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Ett foster kan inte vara målsägande

Karolinska universitetssjukhuset polisanmälde själva händelsen och en rättsprocess inleddes. Åklagaren Jennie Nordin har utrett om det går att väcka åtal mot vårdpersonalen med brottsrubriceringen vållande till annans död.

Men nu rapporterar tidningen Dagen att förundersökningen är nedlagd. Till tidningen förklarar åklagaren beslutet med att ett ofött barn inte är skyddat i lagens mening och att fostret därför inte kan vara målsägande.

– Tyvärr ser rättsläget ut såhär. Jag hade gärna velat gå vidare, men en förlossning måste vara påbörjad för att ett barn i magen ska vara ett möjligt brottsobjekt, säger Jennie Nordin till tidningen Dagen.

Läs även: Vad händer vid missfall? 

Annons
Annons

Nordin tillägget att politiker bör titta närmare på bestämmelsen som hon upplever som ”stötande”.

Annons
Annons

Ärendet är också rapporterat till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och läkaren som avläste resultatet av ultraljudet felaktigt har fått sluta och rutinerna har förändrats på mottagningen.

    Källor

  • Dagens Medicin/Tidningen Dagen - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/01/07/forundersokning-om-felaktig-abort-laggs-ned/ och https://www.dagen.se/nyheter/aklagare-ofott-barn-skyddas-inte-av-lagen-1.1256434

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu