Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Försäkringskassan stämd för diskriminering

Annons

Försäkringskassan har blivit stämd av diskrimineringsombudsmannen, DO, för könsdiskriminering. Detta sedan 17 kvinnor med svåra graviditetsbesvär nekats sjukpenning. Och nu hoppas DO att domen ska bli vägledande.
– Vi menar att den syn som Försäkringskassan har på kvinnors graviditetsrelaterade problem, det handlar alltså om svåra hälsoproblem i form av foglossning, att man ser det som en del av den normala livscykeln för kvinnor, är en diskriminerande syn på kvinnors besvär och kvinnors hälsotillstånd, säger diskrimineringsombudsmannen Katri Linna.

En av de kvinnor som stött på motstånd från Försäkringskassan är Kristin Jonsson i Skellefteå. Hon jobbar som busschaufför men när hon blev gravid fick hon så smärtsamma foglossningar att hon inte klarade av att jobba. Men då hon ansökte om sjukpenning hos Försäkringskassan fick hon nej, trots att hennes läkare menade att hon inte kunde jobba.
– Det var fruktansvärt. För det första att inte kunna utföra sitt jobb och vilja jobba fast man är gravid, och få mer och mer ont och besvär. Räkningarna kommer men ingen ersättning blir man beviljad. Det var väldigt pressande för hela familjen. Försäkringskassan menar att graviditet inte är någon sjukdom och att kvinnan därför inte har rätt till sjukpenning, säger Kristin Jonsson till TV4 Nyheterna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons