Nyhet | Graviditet

Fler kvinnor väljer att frysa in sina ägg

Det blir allt vanligare att kvinnor föder sitt första barn i 40-årsåldern. För att öka chanserna att bli gravid senare i livet väljer många att frysa ned ägg tills det väl är dags. Men det finns viss kritik mot metoden.

Publicerad den: 2015-08-31
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Nadja Hägg är en av många kvinnor som har fryst ett antal ägg för att använda senare i livet. Hon är 35 år gammal, singel och jobbar på ett konsultbolag.

– Jag älskar barn. Det är klart jag hoppas få barn någon dag. I dag har jag fem ägg i frysen och inom två år ska jag ha bestämt mig för vad jag ska göra med dem, säger hon till SVT.

I dagsläget finns flera företag som erbjuder kvinnor att frysa ned sina ägg. Men alla tycker inte att metoden är bra. Professor Ulla Waldenström, som arbetar vid Enheten för reproduktiv hälsa på Karolinska Institutet, menar att kvinnorna invaggas i en falsk trygghet.

Annons
Annons

– Det är cyniskt och tar inte hänsyn till biologisk åldrande. Man glömmer att det inte bara handlar om äggen utan också om kvinnans kropp. Hennes livmoder och blodkärl åldras, säger hon till SVT.

Känslig fråga

Att frysa ägg är dyrt och kan kosta uppemot 70 000 kronor. Men sedan några månader tillbaka erbjuder vissa företag äggfrysning som en anställningsförmån. Efter att skattereglerna ändrades kan det ingå tillsammans med exempelvis gymkort, massage och pensionsförsäkringar.

Dock är frågan om äggfrysning känslig. Vissa röster menar att företag med sådan anställningsförmån uppmuntrar sina kvinnliga medarbetare att skjuta på barnafödandet.

Annons
Annons

Vad är dina tankar om äggfrysning? Invaggas kvinnorna i en falsk säkerhet? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons