Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Farligt damm hos småbarnfamilj

Hormonstörande ämnen hittades i dammet hemma hos en barnfamilj vid ett test som P1-programmet \"Kropp & själ\" har gjort i samarbete med Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.
Annons

Huset i södra Stockholm, där testet gjordes, är byggt på 1940-talet och familjen har relativt lite elektronik och leksaker. Ändå innehöll proverna Bisfenol A, bromerande flamskyddsmedel, ftalater och perflorerade ytaktiva substanser. Något som förvånar Bergman.

– Ja, det är mer än jag förväntade, med tanke på var vi tog proverna, men det stämmer väldigt väl överens med de vetenskapliga data som jag har jämfört de här resultaten med.

Ämnena klassas som hormonstörande vilket betyder att gravida kvinnor och små barn bör exponeras så lite som möjligt. Tidigare i år visade en WHO-rapport att kopplingen till flera folksjukdomar, som cancer och diabetes, är betydligt starkare än man tidigare trott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons