Brist på spermadonatorer på flera ställen i Sverige

Det råder brist på spermadonatorer på många av landets kliniker där man kan donera sperma. Orsaken är att efterfrågan blivit större efter år 2016, då även ensamstående kvinnor fick rätt till assisterad befruktning, rapporterar Ekot.


Publicerad den: 2019-02-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

sperma
Annons

Tillgången på spermadonatorer ser väldigt olika ut på Sveriges sju kliniker där man kan donera sperma, rapporterar Sveriges Radio Ekot som undersökt saken.

I Stockholm, Malmö och Örebro är tillgången på spermadonatorer bra, men i Umeå, Uppsala och Göteborg är det betydligt glesare.

Ann Thurin-Kjellberg, som är överläkare på reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, beror att på brist på resurser:

– Det är inte bara att vi inte har tillräckligt med donatorer, utan att vi har för lite resurser i största allmänhet för verksamheten med spermadonation, säger Ann Thurin-Kjellberg, överläkare på reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till radion.

Annons
Annons

 

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7149381

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-02-21 17:25 (2 år sen)

    Skulle gärna vilja ställa upp som spermadonator. Har tidigare varit donator i Malmö år 98-99. Då var regeln max 6 barn eller befruktningar per donator. Har det ändrats sedan dess ? Är det någon max ålder för att vara donator ? Är själv 54 år i dagsläget men skulle gärna vilja fortsätta som donator om möjlighet finns !