Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Ändrade kostråd till gravida rekommenderas

Annons

Kostråden till gravida borde ändras, menar en av Sveriges mest erfarna listeriaforskare. Anledningen till detta är för att Livsmedelsverket säger att gravad och rökt lax går bra att äta för gravida, men forskaren menar att risken ändå finns. Det är väldigt ovanligt att bli sjuk av listeriabakterier men samtidigt är det en väldigt farlig bakterie för den som är gravid. I värsta fall kan smitta leda till att fostret skadas eller dör. Enligt Svenska Dagbladet har antalet insjuknande av listeriasmitta blivit allt fler för varje år, och samma trend märks i andra länder. Danmark, Sverige och Norge ligger i topp i EU, och en av anledningarna tros vara att vi äter mycket lax i de nordiska länderna, menar Wilhelm Tham, forskare vid Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan med 20 års erfarenhet av listeriaforskning.
– Just vakuumförpackad rökt eller gravad lax är de största smittkällorna för listerios i Sverige, antagligen också i Danmark, säger han till Svenska Dagbladet.

På Livsmedelsverket hemsida står det däremot ingenting om att produkterna ska undvikas, bara att man ska välja den som är nyförpackad.
– Jag är ingen myndighet, men jag tycker att gravida helt borde avstå från kallrökt och gravad lax. Det borde åtminstone stå att det ska undvikas. Men visst, måste man absolut äta det så är det bättre om den är nyförpackad, säger Wilhelm Tham.&nbsp

Annons
Annons

– Det har varit en lång diskussion om formuleringen, vi vill ju samtidigt uppmana gravida att äta fisk. Det är en balansgång, vi vill påpeka riskerna men inte skrämma upp för mycket. Vi har inte sett nygjorda produkter som ett problem, de höga halter som vi träffat på har varit i slutet av hållbarhetstiden, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

I dagsläget finns det ingen nollgräns av listeriabakterier för att produkten ska få säljas. Gränsen är 99 bakterier per gram mat.
– Gränsen borde vara noll. Om man köper ett paket i slutet av den långa hållbarhetstiden, kanske till nedsatt pris och sparar det ännu en vecka. Då kan man komma upp i de nivåer som man kan bli sjuk av, säger forskaren Wilhelm Tham.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.