Nyhet | Graviditet

Ägg- och spermabank på nätet

Annons
Annons
Annons

Sedan några veckor tillbaka har en svensk webbsida öppnat för alla som vill skaffa barn utan vårdens inblandning. På sajten kan privatpersoner söka efter, eller donera, ägg och spermier. Men även surrogatmödrar, det vill säga kvinnor som kan tänka sig att bära och föda ett barn för någon annans räkning, kan förmedlas via denna webbplats, rapporterar nyhetsbyrån TT. Eventuella arvoden får personerna som är i kontakt med varandra själva komma överens om.

Elin Siljehag, jurist på Socialstyrelsens avdelning för regler till tillstånd, berättar för Dagens Medicin att det inte finns några juridiska hinder för folk som vill skaffa barn utan att för den delen ha någon kärleks- eller vänskapsrelation. Sajtens upphovsman Tony Jakobsson säger till tidningen att mellan fem och tio medlemmar registreras dagligen.

– Det finns inget forum för de här människorna i dag. Vad ska de göra? Annonsera på Blocket? säger han till Dagens Medicin.

I dag finns ingen lag som reglerar donation av könsceller utanför hälso- och sjukvårdens ram.&nbsp

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons