Tidiga insatser kan förebygga förlossningsdepression

Varje år drabbas omkring 10 000 nyblivna mammor av förlossningsdepression. Nu visar en ny rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, att förlossningsdepressioner kan förebyggas genom att behandling erbjuds tätt intill förlossningen.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-05-09
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

SBU har sammanställt en rapport utifrån ett stort antal internationella studier om förlossningsdepressioner.

– Det nya är att vi kunnat konstatera att man kan förebygga förlossningsdepression genom att erbjuda psykosociala eller psykologiska behandlingar om de erbjuds tätt intill förlossningen, säger Ann Josefsson, överläkare på Linköpings universitetssjukhus som står bakom rapporten.

Hon menar att man bör fråga kvinnor hur de mår redan före förlossningen eller kort efter för att fånga upp dem tidigt.

Annons
Annons

Har du drabbats av en förlossningsdepression? I så fall hur lång tid tog det innan du fick hjälp? Kommentera direkt under artikeln!

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2-barns mamma 2014-06-3 20:03 (5 år sen)

    Jag hamnade i förlossningsdepression direkt efter min första förlossning. Jag fick aldrig hjälp eftersom ingen snappade upp att jag var mer än bara deppig av hormoner. När BVC och MVC frågade hur jag mådde sa jag "bra" i min okunskap. Både jag och min man trodde att det hörde till att gråta hela tiden och få ångest. Frågorna behöver bli mer konkreta är "Hur känner du dig?" och "Så, hur går det?" Klart man svarar att det går bra när man inte har något att jämföra med.


Annons
Annons
Annons