Nyhet | Förlossning

Övervikt kan orsaka syrebrist vid förlossning

Barn till överviktiga kvinnor löper ökad risk att drabbas av syrebrist vid förlossningen. Det visar en ny studie från Karolinska institutet. För kvinnor med ett BMI över 40 kan risken för syrebrist trefaldigas.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-05-23
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Resultaten är viktiga då övervikt och fetma är mycket vanligt vid graviditet. Förebyggande av övervikt och fetma hos kvinnor i fertil ålder har sannolikt stor betydelse även för barnets hälsa, säger Martina Persson, forskare vid institutionen för medicin, Solna, enheten för klinisk epidemiologi, som lett studien.

Forskarna från KI har studerat alla förlossningar mellan 1992 och 2010, totalt handlar det om 1,7 miljoner förlossningar.

En svaghet i studien är att det saknas data om efterföljande sjukvårdsbehandling av de drabbade barnen och eventuell effekt av denna. Men forskarna menar att resultaten ändå talar för att det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på tidiga tecken på syrebrist hos barnet i samband med förlossningar där mamman är överviktig eller fet.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu