Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Män mörkar förlossningsskräck


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-10-08

Annons

Mer än var tionde blivande pappa känner stark oro inför förlossningen – men det pratas inte särskilt ofta om män och förlossningsrelaterad rädsla, skriver Upsala Nya Tidning. Det visar en avhandling som forskaren och barnmorskan Carola Eriksson skrivit. Enligt henne är männen mest oroliga för att deras kvinnor ska dö eller skadas allvarligt under förlossningen

Hjälp och stöd finns att få om man känner sig rädd för förlossningen. Carola Eriksson tycker att man ska ta kontakt med någon på mödravårdcentralen eller på en så kallad Auroraverksamhet som ger stöd åt personer med förlossningsrädsla.

En ny uppsats från Linn&eacuteuniversitet som Bodil Christensen och Katia Dahl-Nordström skrivit visar att det hjälper.

Annons
Annons

– De män som har deltagit i någon sådan verksamhet var positiva och kände sig hjälpta. Jag tror att det kände att de blivit lyssnade på och att det fått tips och råd inför förlossningen, säger barnmorskan Bodil Christensen.


Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons