Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förlossningsrädsla hos var tionde kvinna


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-10-15

Annons

Auroramottagningen på Danderyds sjukhus möter årligen flera hundra förlossningsrädda kvinnor. Majoriteten av de som besöker mottagningen är omföderskor.

– Det finns ingen speciell typ av kvinnor som drabbas, men vad vi ser är en stadig ökning av antalet remisser. Vad det beror på är svårt att säga, men jag upplever att unga kvinnor idag lever i ett tuffare klimat. De är mer stressade och oroliga, är prestationsinriktade och har väldigt höga krav på sig själva. Många har låg tillit till sin egen kropps förmåga, säger specialistbarnmorskan Lena Hultsberg på Auroramottagningen.

Annons
Annons

Många av kvinnorna som besöker mottagningen är rädda för smärtan och att inte kunna hantera den. Många känner också att de kommer att hamna i ett utsatt läge där de inte har kontroll, varken över sin egen kropp eller vilka som kommer att vara i rummet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons