Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blivande föräldrar tränas i bilförlossning

När BB i Sollefteå stänger den sista januari blir resvägen till närmaste förlossningsklinik drygt 10 mil. Därför startar nu en kurs i bilförlossning.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Jag har jobbat länge som barnmorska och det här är ett sätt att kunna ställa upp och finnas till hands, säger kursledaren Maria Dahlberg.

Vid flera tillfällen har hon väglett pappor över telefon när förlossningen satt igång innan ankomsten till BB. När BB i Sollefteå i Västernorrland stänge blir kvinnorna i området tvungna att åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda. Något som gjorde att Maria Dahlberg tillsammans med en kollega startade kursen i bilförlossning, där fokus blir det praktiska för att förbereda de blivande föräldrarna så bra som möjligt på den långa resan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-01-20 11:39 (7 år sen)

    I Norrbotten är det på vissa håll 20 mil till sjukhuset. Ändå tvekar inte barnmorskorna att skicka hem kvinnor som kommer "för tidigt". Det förekommer att kvinnor föder i hissen på väg till förlossningsavdelningen och i korridoren på väg därifrån. Några kurser i bilförlossning erbjuds inte.

  • Avatar 2017-01-16 13:54 (7 år sen)

    DEt är väl bra att även pappor får lära sig om hur en förlossning kan gå till. Jag tror dock att alla pappor är inte beredda att i sitt tillstånd som förare och blivande pappa stanna bilen och bli barnmorska. Dessutom så banar det väg för sjukhusen att skicka hem de som kommit in men inte är fullt öppna. Det har hänt, men med vägran från den blivande pappan att köra hem en snart blivande mamma, så fick barnet födas på sjukhuset med lugna trygga föräldrar, medsnabb hemgång.vilket inte heller är så bra för nyfödda barn eftersom de måste köras i bil, de första två dygnen efter födelsen. Där var det bättre förr, t.o.m när min farbror föddes i ladugården bland korna.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons