Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Förlossning

Allvarliga förlossningsskador anmäls inte alltid till IVO

På tio av 15 granskade förlossningskliniker i landet anmäls inte allvarliga förlossningsskador, trots att alla allvarliga vårdskador som skulle kunnat undvikas måste anmälas av vårdgivaren själv till IVO. Det visar en granskning från Sveriges radio, Ekot.


Publicerad den: 2019-07-17
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Förlossning
Annons

 

Flera förlossningsverksamheter i Sverige anmäler inte allvarliga vårdskador till tillsynsmyndigheten IVO, trots att det är lag på det när vården orsakat skadan.

Enligt patientsäkerhetslagen måste vårdgivaren alltid göra en lex Maria-anmälan till IVO om vården själv anser att det är en allvarlig skada som hade kunnat undvikas. Det räcker dessutom med att det finns en risk för att vården kan ha missat något som kan ha orsakat skadan för att anmälningsskyldigheten ska gälla, rapporterar Sveriges radio, Ekot.

Annons
Annons

Ekot har granskat 15 förlossningsverksamheter, spridda över hela Sverige, och har då tittat på alla fall från 2018 där patienter fått så allvarliga skador att de själva har anmält skadan till IVO, och som dessutom lett till kritik från tillsynsmyndigheten. I granskningen har Ekot också träffat olika kvinnor som fått allvarliga förlossningsskador och där vårdgivaren inte har gjort en anmälan. En av dem är Malin som födde på förlossningsvården i Västerås och fick en allvarlig bristning ända till ändtarmen.

Enligt Ekot vill förlossningsvården i Västerås inte svara på varför de inte anmälde sig själva. Men LÖF, vårdens patientförsäkring, gjorde däremot en annan tolkning i fallet och betalade ut ersättning till Malin, vilket enbart sker om vården kunnat undvika skadan.

Chefsläkaren på LÖF, Pelle Gustafsson, säger till Ekot att han är kritisk till att sådana här fall inte anmäls av vården.

– Det är inte en fråga om man tycker att man ska anmäla, för lagen är väldigt tydlig där. Man ska anmäla, punkt slut, säger han till radion.

Annons
Annons

    Källor

  • Ekot -
    https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=11067&artikel=7261076

  • Sveriges radio, ekot -
    https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=11067&artikel=7264375

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons