Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Förlossning

Vem ska vara med vid förlossningen?

I de flesta fall är kvinnans partner med vid förlossningen. Men så har det bara varit de senaste 30-40 åren. För cirka 50 år sedan födde de flesta kvinnor hemma.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Det var då vanligt att kvinnan var omgiven av sina närmaste, dock oftast andra kvinnor.

För de kvinnor som födde på sjukhus blev förlossningen en mycket ensam process i en främmande omgivning bland främmande människor. Kvinnan hade ofta svårt att få ro och känna den trygghet som är en förutsättning för att man ska kunna slappna av under pauserna från värkarna och koncentrera sig på värkarna.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Det är därför en bra förändring att kvinnor idag brukar ha med sin partner vid förlossningen och/eller en väninna, mor, svärmor eller far.

Hur väljer man vem som ska vara med?

En förlossning är en mycket privat och intim upplevelse. Det är ofta en lång och ansträngande process, som kräver möjlighet till förströelse, ro och koncentration. Förlossningen kan börja som en blixt från en klar himmel och det går inte att förutsäga när den ska ske.

Under de första timmarna kan kvinnan mycket väl känna sig utåtriktad, aktiv och vilja ha sällskap, men efterhand som värkarna blir kraftigare behöver de flesta kvinnor ha en lugn atmosfär. Kvinnan ska inte behöva prata för mycket eller ta ställning till något.

Annons
Annons

Kanske vill kvinnan lyssna på lugn musik eller få en lätt massage, kanske vill hon bara ta det lugnt med en av sina närmaste som hon känner sig trygg med.

Vem ska man välja?

Den som ska vara med vid födseln ska vara en person som kvinnan verkligen känner sig trygg tillsammans med. Någon hon känner att hon kan vara till 100 procent sig själv med, även om hon skulle mista självkontrollen, öppna sig, bete sig på ett sätt hon inte kunnat föreställa sig eller plötsligt börja kräkas.

Det ska vara någon som kvinnan har lätt att komma i kontakt med, oavsett när hon behöver det, och som har möjlighet att snabbt komma till sjukhuset. Dels för att vara där innan kvinnan ska föda, men även som trygghet för kvinnan så att hon inte ska behöva vara ensam.

Slutligen ska personen ha tålamod och kunna tala med kvinnan men även vara tyst när hon så vill.

Hur många ska vara med?

Huruvida flera personer ska medverka vid födseln är givetvis kvinnans val. Om de medverkande inte tycker om varandra bryts den trygghet som är avsedd att skapas genom deras närvaro.


Annons