Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Förlossning

Innan förlossningen

Innan det är dags för förlossning är det bra att tänka över sina val och bestämma sig för vad man vill.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Hur önskar du att förlossningen ska gå till?

Det är en bra att göra en önskelista om hur du vill föda och hur du helst vill att allt ska gå till. Om ni gör en lista tillsammans hinner ni tänka igenom alla möjligheter och blir mer medvetna om era val. Ni blir inte heller lika lätt överraskade av situationen. Det kan också vara en god hjälp för dig vid själva förlossningen, då några kvinnor genomgår en period då de upplever att de inte är helt närvarande eller känner sig en smula likgiltiga. Listan kan också hjälpa din partner eller annan nära anhörig att stå fast vid era val, så att förlossningen blir som ni har önskat.

Kom dock ihåg att önskelistan bara är en önskelista och att den bara följs så länge födseln förlöper normalt. Personalen kommer att göra allt vad den kan för att följa listan och uppfylla dina önskningar, men om det uppstår en situation, där deras kunskap och omdöme säger dem att det inte längre är försvarbart, eller om födseln utvecklar sig onormalt, tar de över.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Här nedan finner du förslag till ämnen som du kan ta upp på en sådan önskelista.

Var vill du föda?

Det är viktigt att du överväger var du vill föda. Om du har möjlighet att välja vilket sjukhus du vill föda ditt barn på, så bör du göra det. Besök gärna förlossningsavdelningen och BB för att se om det är som du tänkt dig. Undersök vilka regler som gäller för respektive sjukhus och avdelning: vilka får komma på besök på BB, finns det patienthotell för anhöriga som inte bor i närheten, finns familje-BB och så vidare.

Vilka förlossningsmetoder finns?

Att föda i förlossningssäng: Här kan du ligga eller sitta i en säng som kan ställas in på flera sätt, allt efter dina behov. Detta sätt var tidigare illa omtyckt, eftersom kvinnan alltid blev placerad platt på ryggen med benen placerade i stöd. Det betydde att muskelarbetet blev mycket besvärligt och att kvinnan inte kunde utnyttja tyngdkraften. Idag har förlossningssängen emellertid många möjligheter. Du kan själv bestämma hur du vill ha den inställd, så att det är mest behagligt för dig. Några vanliga ställningar är: halvsittande, i gyn-ställning, knästående, liggande på sidan, och platt på rygg.

Annons
Annons

Att föda i saccosäck: Detta var vanligt för 10 år sedan. Här kan du sitta eller ligga i en säckstol på golvet. Fördelen med säckstolen är att den med sina många små kulor stöttar och formar sig helt efter kroppen. Om du känner dig väl tillfreds med säckstolen och gärna vill föda i den, kan den placeras ovanpå förlossningssängen, så att barnmorskan också får en lämplig arbetsställning.

Kejsarsnitt beskrivs inte här.

Detta är de metoder som används mest i Sverige idag. Om du har speciella önskningar, vänd dig till din förlossningsavdelning eller tala med din barnmorska.

Vilka förlossningsställningar passar dig?

Den gamla ställningen att ligga platt på rygg är inte längre så vanlig, eftersom kvinnan måste använda relativt mycket kraft till att lyfta kroppen under värkarna, och inte heller kan utnyttja tyngdkraften. Några kvinnor kan också uppleva det som obehagligt att ligga platt på rygg, då livmodern kan pressa så mycket på kvinnans stora blodkärl att hon blir illa till mods.

Ställningen att halvt sitta/halvt ligga har många fördelar. Kvinnan kan vila och behöver inte resa sig så mycket under värkarna. Tyngdkraften hjälper till. Det kan vara svårt för barnmorskan att följa med i födselns förlopp, så emellanåt måste kvinnan inta en halvsittande position.

Att sitta på huk förekommer också. Det är en mycket bra ställning under värkarna. Många kvinnor blir dock trötta i knäna och i ryggen om de ska sitta så länge därför har man på några förlossningsavdelningar skaffat små pallar som kan användas som avlastning.

Att stå eller gå runt är en annan valmöjlighet. Några kvinnor upplever det som smärtstillande att gå runt, röra sig eller att stå lutad mot sin partner. Tyngdkraften hjälper till, men kvinnan kan bli trött både i ryggen och i benen.

Du kan naturligtvis också överväga en kombination av olika ställningar. Det har många kvinnor haft glädje av. Att kunna skifta emellanåt underlättar också födseln. Du ska välja det som passar dig i varje situation och tidpunkt. Ofta är kvinnan mest aktiv i början av födseln och har mer behov av att vila sig i slutet.

Det är bara de fysiska begränsningarna och din fantasi som sätter gränserna för vad du kan göra.

Vad kan du själv göra som verkar smärtstillande under förlossningen?

Om du tycker om att lyssna på musik, ta med din favoritmusik till förlossningssalen. Undersökningar har visat att det både verkar avslappnande, lugnande och smärtstillande.

Du kan också röra dig under förlossningen. Det är lindrar smärtan att gå runt.

Massage är också smärtstillande. Du och din partner kan diskutera om det är något för er. Om så är fallet, kan ni öva ländryggs- och ryggmassage.

Många kvinnor har glädje av varma duschar. Vattnet och värmen gör att musklerna slappnar av och värkarna blir mildare. Om det finns möjlighet att bada i badkar eller bubbelpool på avdelningen du ska föda på, har detta en gynnande, smärtstillande verkan på de flesta kvinnor. Vattnet och värmen tar udden av smärtorna, och du kan slappna av bättre och arbeta med värkarna.

Det finns många möjligheter. Tänk igenom det, prata om det och fatta dina beslut.

När barnet har fötts, vill du ha det på magen?

Det har blivit vanligt idag att barnet direkt efter förlossningen läggs på moderns mage. Detta görs för att behålla den täta kontakt som har varit mellan modern och barnet. Det skapar trygghet för barnet, eftersom det även fortsättningsvis kan höra moderns hjärtslag. Barnet kan också hålla värmen bättre.

Får fadern ta foton eller video av förlossningen?

Det är många som gärna vill ha minnen av förlossningen i form av foton eller video. Förlossningen är en stor händelse. Du ska dock överväga om du vill låta dig fotograferas vid alla tidpunkter, och hur mycket tid din partner ska använda till att vara fotograf. Han är först och främst med för att hjälpa och stötta dig.

Vill du att fadern ska klippa av navelsträngen efter förlossningen?

En del föräldrar vill detta. Det är en symbolisk handling att skilja navelsträngen mellan mor och barn och kan visa på en önskan om att delta aktivt i födseln.

Får det vara elever på plats?

På förlossningsavdelningen kan det finnas både medicinstuderande, barnmorskeelever, och sjuksköterskestuderande. Tänk igenom om du vill låta dem vara närvarande vid förlossningen om det skulle bli aktuellt. Det är en viktig del av elevernas utbildning att få se och deltaga i förlossningar, och om alla mödrar nekar kan de inte få sin utbildning. Om det är obehagligt för dig att de är närvarande har du dock alltid rätt att säga ifrån. Förbered dig på att tala med personalen om det.


Annons