Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Förlossning

Inför förlossningen

Inför en förlossning är det bra att ha tänkt igenom ordentligt vad som ska tas med till sjukhuset och vilka personer du vill ha i rummet. Ta reda på hur många du får ta med, det kan vara olika bestämmelser på olika sjukhus.

Uppdaterad den: 2012-03-14
Uppdaterare: Elisabeth Bekric Jansson, barnmorska, Helsingborgs lasarett

Annons

Om din partner inte ska vara med kan det vara bra att ta med någon annan som du känner dig trygg med.

Det kan också vara bra att ta reda på hur man hittar till förlossningen, och var bilen ska parkeras om ni åker i egen bil.

Sjukhus kan ha olika regler när det gäller besök. Ta reda på vad som gäller på ditt sjukhus och berätta för anhöriga.

Ju mer förberedd du är desto lugnare blir du.

Vad ska du ta med dig

När det är dags att föda, ska du först och främst ta med din mödrahälsovårdsjournal och ID-handlingar.
Det är även en god id&eacute att ta med toalettsaker, rena underkläder, inneskor och en morgonrock.&nbsp Det är praktiskt att ha med en amnings-bh, så att du inte hela tiden behöver ta på och av den vanliga bh:n. Ta också med kläder till barnet.

På många sjukhus fotograferas barnet, efter föräldrarnas önskemål. Bilderna läggs sedan ut på internet, som ”webbisar”, och då kan det vara trevligt med egna kläder. Ta också med den utrustning som barnet ska åka hem i, anpassad efter årstid och väderlek. Om ni vill åka hem tidigt efter förlossningen, tänk på att ta med bilbarnstol.

Om du vill lyssna på musik, så ta gärna med egen favoritmusik. Det kan verka rogivande och avslappnande att lyssna på musik under förlossningen. Eller varför inte uppiggande musik, om du föredrar det!

Om du inte har värkarbete, utan läggs in på förlossningen eller BB av annan orsak, till exempel igångsättning, så kan det vara bra att ha med något att läsa eller något spel. Vill du ha dator med så kan du höra med sjukhuset om det går att koppla upp sig på internet.

Födelseplan

Det är bra att tänka igenom hur du vill ha din förlossning och diskutera med din mödravårdsbarnmorska. Kom överens om vad som kan vara lämpligt att skriva i din journal inför förlossningen. Du kan också skriva ned till barnmorskan på förlossningen vad som känns viktigt för dig och din partner. Var inte för detaljerad, det är svårt att helt planera sin förlossning och ibland måste man ändra i planeringen. &nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp

Tar du medicin?

Om du tar medicin ska du ta med den - och informera barnmorskan om medicinen.

Mat

Om du är sugen på något speciellt, ta med det till förlossningen. Näringsintag är viktigt. Fråga barnmorskan vad du kan äta. Det kan också vara bra att ha med något till den blivande pappan eller annan anhörig.

Vill du gärna ringa?

När förlossningen väl är över, vill de flesta dela den lyckliga nyheten med andra. Numera kan man generellt använda mobiltelefoner på sjukhus, men det kan finnas vissa restriktioner på en del avdelningar. Det bästa är naturligtvis att fråga personalen – det kan ju också vara störande för övriga patienter.

Besök

På många sjukhus har man besöksförbud på BB för att undvika smittor och för att den nya familjen ska få lugn och ro.


Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Annons