Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Förlossning

5 saker du bör känna till om tiden efter din förlossning

Ja, vad bör du egentligen veta om tiden efter en förlossning? Förlossningsläkaren Emma Aronsson tar upp de vanligaste ämnena kvinnor som nyligen fött barn undrar över och vad som är viktigt att känna till. Häng med!


Momentus
Innehållet är framtaget av: Momentus

Avslag:

binda av blommor

Du som fött barn (oavsett förlossningssätt) kommer ha avslag efter din förlossning. Avslaget är en blödning/sårvätska från såret i livmodern där moderkakan satt och varar upp till 6-8v. Ofta är det mer rikligt och rött i början, för att gradvis minska i mängd och skifta färg till mer brunt, rosa eller gult. Avslaget kan ibland komma i skjutsar efter du varit uppe och rört dig. 

momentus7

 

Momentus - appen för dig som nyligen fött barn, med allt du vill veta om tiden efter förlossningen. Läs mer om appen här »  

 

Har du avslag ska du inte föra upp något i vagina (tex tampong, menskopp, penis, fingrar) eller bada då det kan öka risk för infektion i livmodern. För många finns inte sex på världskartan medan man fortfarande har avslag, men känner du dig redo och det känns som din kropp läkt är det fritt fram, tänk dock på att använda kondom. Får du plötsligt mer avslag, färsk blödning eller avslaget börjar lukta illa bör du ta kontakt med vården! 

kvinna ammar spadbarn

Till dig som vill amma; kom ihåg att amningen är ett samspel mellan två personer som ska fungera. Det är ingen självklarhet utan tvärtom något som ofta kräver en stor portion tålamod och en process som förändras över tid. Amningen kan kännas obehaglig eller göra lite ont i början utan att det betyder att du gör något fel, oftast blir det bättre med tiden. 

Tips om det gör ont:

 • Försäkra dig om att barnet får till ett bra suggrepp (prova olika amningsställningar/ grepp) för att minska risken för sår på bröstvårtorna

 • Smörj dina bröstvårtor med fet salva eller bröstmjölk

 • Lufta brösten mellan amningarna om möjligt

 • Var inte rädd för att be om hjälp! Det finns hjälp att få både via MVC, BVC och amningsmottagningar. Du kan även få amningsstöd via vår digitala barnmorsketjänst i appen Momentus.

Det är normalt att barnet vill amma jätteofta i början, det hjälper till att stimulera din mjölkproduktion. Efterhand blir barnet mer mätt vid varje amningstillfälle och vill inte nödvändigtvis amma lika ofta.

Smärta (och smärtlindring): 

Det är normalt och väntat att du har ont både efter en vaginal förlossning och efter ett kejsarsnitt. En bra tumregel är att smärtan gradvis ska avta, gör den inte det utan du får mer ont efterhand är det skäl att ta kontakt med din barnmorska på MVC för att få råd och hjälp. 

momentus7

 

Momentus - appen för dig som nyligen fött barn. Poddar, videos, digital barnmorskerådgivning och mammacirklar. Läs mer om appen här »    

 Se till att ha receptfria smärtlindrande läkemedel som Paracetamol (tex Alvedon) och Ibuprofen (tex Ipren) hemma (förutsatt att du tål dessa läkemedel). En del som fött vaginalt tycker att det är smärtlindrande att använda isbindor. Du kan även smärtlindra underliv/bristning genom att smörja med Xylocaingel tex innan du ska kissa. 

Plötsligt insättande och svår smärta är varningstecken på att något inte står rätt till och ska alltid föranleda omedelbar kontakt med vården!

Kissa och bajsa efter förlossningen:

Det är väldigt vanligt med kiss- och bajsproblem efter en förlossning. För dig som fött vaginalt kan det svida rejält i början när du kissar. Förstoppning är väldigt vanligt hos nyförlösta oavsett förlossningssätt, allra vanligast hos dig som fött via kejsarsnitt. Är magen trög kan du behöva använda laxerande medel (tex Movicol, Inolaxol, paraffinemulsion etc).

Tips: 

 • Kissa medan du duschar. 

 • Kissa regelbundet (du kan ha svårare att känna av att du är kissnödig)

 • Rör på dig, drick ordentligt och ät fiberrikt. 

 • Kaffe brukar kunna hjälpa magen komma igång. 

 • Stressa inte toabesöken

 • Sitt med fötterna på en pall så knäna kommer upp lite (bättre vinkel för att kunna bajsa)

 • Känns det obehagligt att bajsa kan du hålla papper mot underlivet

Om du har besvärande hemorrojder finns det salva att smörja med (tex Xyloproct som finns receptfritt på apoteket)

Baby blues:

agg i aggkartong

Det är helt normalt att du som fött barn kan känna dig väldigt emotionell och ur gängorna första tiden efter din förlossning. Baby blues kallas ju inte för tredagarsgråten utan anledning. Du som just fött barn har ofta en omvälvande upplevelse bakom dig, gör en stor hormonell omställning samtidigt som du ska ta hand om ett nytt liv. Det är inte konstigt om det blir MYCKET. Du som har en partner eller medförälder, prata med hen om hur du känner! Var inte rädd för att be om stöd. Känner du dig nedstämd i mer än två veckor efter din förlossning ska du ta kontakt med vården, det finns hjälp att få.

Momentus

app momentus

Momentus är en app för dig som nyligen fött barn. Den ger dig personligt utformad och säker information om tiden efter din förlossning så att du kan uppnå bästa tänkbara fysiska och psykiska hälsa. I appen hittar du utöver kunskap (i form av artiklar, poddar och videos) bland annat digital barnmorskerådgivning och mammacirklar för gemenskap med andra i samma livsfas.

Om oss

momentum

Vi som grundat appen heter (från vänster till höger) Rebecka Wedlund (Civilingenjör), Maria Undén Morein (Leg. Läkare), Cajsa Schalling (AT-läkare) och Emma Aronsson (Förlossningsläkare). Vårt team har över tid växt och innehåller nu bland annat en barnmorska (med erfarenhet från antenatal vård, förlossning och eftervård) och en specialistfysioterapeut inom urologi, gynekologi och obstetrik.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .


Annons