Fakta | Diabetes

Lågt blodsocker (hypoglykemi) vid diabetes mellitus

Behandlingen av diabetes går ut på att sänka glukoshalten i blodet. Ibland kan glukoshalten bli så pass låg att det leder till symtom. Behandlingen beror vanligen på att få i sig socker.

Uppdaterad den: 2019-10-14
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Har du diabetesmakulaödem eller åldersförändringar i gula fläcken (våt AMD)? Nu söker vi dig till en fokusgrupp! Läs mer »

Vad är hypoglykemi?

Hypoglykemi, som betyder lågt blodsocker eller låg glukoshalt i blodet, är ett tillstånd som inträffar när blodsockernivån sjunker under det normala och är en vanlig komplikation vid behandling av diabetes. Glukos (blodsocker) behövs för en mängd olika processer i kroppen och framför allt hjärnan som helt förlitar sig på glukos kan påverkas. Tidiga symtom kallas för känning och uppkommer oftast hos patienter med typ 1-diabetes. Tillståndet förekommer vid användning av insulin (typ 1- eller typ 2-diabetes) eller vissa typer av blodsockersänkande tabletter (så kallat antidiabetika, vid typ 2-diabetes).

Symtom

När blodsockernivåerna blir för låga påverkas hjärnfunktionen och förmågan att tänka klart och reagera snabbt försämras. I allvarliga fall kan man förlora medvetandet och falla i koma vilket kan utlösa farliga situationer i trafiken. Symtom på hypoglykemi är att man känner sig hungrig, matt, svettig, orolig, darrig och svag. Man kan ha huvudvärk och vara blek, förvirrad och aggressiv. Man också må illa och kräkas. Symtomen försvinner i de flesta fall ganska snabbt efter att man ätit något sött, till exempel druvsocker, sockerbitar eller något annat med mycket socker i.

Orsak

Hypoglykemi beror ofta på en obalans mellan läkemedel (till exempel insulin), matintag och fysisk aktivitet. Förklaringen är ofta att man inte har ätit tillräckligt mycket i förhållande till den insulindos som har tagits (eller tablettdos) och/eller att man varit ovanligt fysiskt aktiv.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Försvarsmekanismerna mot att utveckla lågt blodsocker kan svika när man haft diabetes i många år. Hypoglykemi kan även bero på användning av vissa typer av betablockerare. Det är en grupp läkemedel som bland annat används mot högt blodtryck och mot kärlkramp (angina pectoris) och kan kamouflera symtomen på hypoglykemi. En annan situation där hypoglykemi kan uppstå är efter alkoholintag. Denna effekt kan sitta i under en längre tid, vilket gör det extra viktigt att kontrollera blodsockret dagen därpå.

Behandling

Vid tecken på känning måste blodsockernivån snabbt höjas. Det kan ske genom intag av socker, honung, mjölk eller juice. Alla dessa livsmedel innehåller socker i en form som snabbt tas upp i blodet. Det bästa sättet att snabbt öka blodsockret är att äta druvsocker. Efter en snabb blodsockerhöjning bör man äta en skiva (fullkorns)bröd eller annan mat, eventuellt en vanlig måltid, för att förhindra att blodsockret sjunker igen. 

Om det inte är möjligt att ge söt dryck eller annan sockerhaltig näring, kan en närstående ge en spruta med glukagon, som är ett ämne som gör att lagrat socker i levern frisätts. 

Annons
Annons

Vid en mer allvarlig hypoglykemi kan vårdpersonal ibland behöva ge en lösning med glukos (druvsocker) direkt i blodet på medvetslösa patienter.

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Förebygga hypoglykemi

I den förebyggande behandlingen ingår att se till att man tar korrekt dos av insulin eller annat läkemedel som har som risk att ge lågt blodsocker, äter en lämplig kost och justera kosten eller läkemedel (till exempel insulin) vid fysisk aktivitet. En person med diabetes som tar läkemedel som kan ge hypoglykemi bör ta för vana att alltid ha sockerbitar eller druvsocker nära till hands.

Prognos

Om det låga blodsockret som orsakar hypoglykemi upptäcks i tid och behandlas på rätt sätt, är tillståndet ofarligt och snabbt övergående. Förbises det utan åtgärd finns det risk för allvarlig hypoglykemi med ett mer dramatiskt förlopp med skador på hjärnan.

Patientförening

  • Diabetesförbundet