Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Värmeböljor slår hårt mot sårbara

Annons

I samband med värmeböljor är det personer som vårdats på sjukhus för till exempel diabetes, psykisk sjukdom eller kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL, som löper större risk att dö, skriver Dagens Medicin på nätet.
– När en längre värmebölja inträffar är det troligt att de som redan har en dålig hälsa eller lever i en svår situation kommer att drabbas särskilt hårt, säger utredaren Ida Knutsson i ett pressmeddelande.

Enligt en rapport från Statens folkhälsoinstitut är antalet dödsfall 90 procent högre än normalt efter en veckas värmebölja bland personer som tidigare vårdats på sjukhus för psykisk sjukdom, exempelvis för dem som vårdats för demenssjukdomar. Dödligheten har ökat med 60 procent efter sju dagars värmebölja, för personer som vårdats på sjukhus för KOL. Rapporten pekar på att värmeböljands längd helt enkelt har stor betydelse för hur mycket dödligheten ökar, skriver Dagens Medicin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.