Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Varannan överviktig år 2030

Världens befolkning blir allt fetare. Om femton år räknar forskare med att halva mänskligheten är överviktig. Och fetman står samhället dyrt – redan idag kostar våra extrakilon lika mycket som krig och terrorism.

Publicerad den: 2014-11-21
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Fetma och övervikt innebär en total kostnad på nästan 16 biljoner (tusen miljarder) för världen. Summorna är svindlande, men för att jämföra innebär det att vårt fett kostar mer än både alkoholism och klimatförändringar. Siffrorna kommer från en rapport från McKinsey Global Institute, enligt SVT.

Vad är det då som kostar pengar? Övervikt kan leda till många sjukdomar, som exempelvis diabetes, vissa typer av cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Det kostar sjukvården stora summor och innebär även att den ekonomiska utvecklingen uteblir.

Redan idag räknar McKinsey Global Institute med att tre av tio människor jorden över är överviktiga eller feta. För att bromsa processen föreslår institutet bland annat att portionerna på färdigpackad mat ska göras mindre och att kaloririk mat ska bli mer svårtillgängligt för konsumenterna.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons