Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Vår renlighet kan orsaka stroke

Annons

I dag visar allt mer forskning att levnadssättet i den utvecklade delen av världen kan vara orsaken till många av våra allvarliga sjukdomar. Och nu visar svenska forskare att även stroke kan kopplas till brister i vårt immunförsvar. Det är relativt vanligt med allergier, ms, reumatism, diabetes typ 1 och många andra sjukdomar i den rika delen av världen. Dessa typer av sjukdomar kopplas till problem med immunförsvaret. En trolig orsak till att vårt immunförsvar inte uppför sig som det ska kan bero på att vi lever så renligt att vi städar bort bakterier och parasiter från vår omgivning och mat. För första gången visar nu en grupp svenska forskare, vid Karolinska Institutet, att även stroke kan kopplas till brister i immunförsvaret.

Forskarna har specialstuderat 277 patienter som fått stroke, det vill säga en blodpropp i hjärnan, under en 13-årsperiod. När forskarna jämförde dessa patienter med andra individer som inte fått stroke upptäcktes en tydlig skillnad. De personer som hade låga nivåer av PC-antikroppar löpte en ökad risk att få stroke.
– Hos kvinnor innebar detta en tredubblad risk för stroke, berättar professor Johan Frostegård som lett studien.

Annons
Annons

Forskarnas teori till att människor i den utvecklade delen av världen har problem med immunförsvaret är att vi lever så renligt att vi inte tränar upp vårt immunförsvar på rätt sätt. Vårt moderna samhälle tar bort mycket av det som vanligtvis ska träna upp immunförsvaret vilket gör att vi slipper vissa sjukdomar, men drabbas av andra istället.
– I en annan tydligare studie jämförde vi en stor grupp svenskar med en motsvarande grupp människor från naturfolk på Nya Guinea. Då fann vi att befolkningen på Nya Guinea, till skillnad från svenskarna, inte hade några som helst problem med sina nivåer av PC-antikropparna, berättar Johan Frostegård till SVT. På Nya Guinea finns inga kända fall av stroke.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons