Nyhet | Diabetes

Upplevd hälsa vid typ 1-diabetes

Genom en patientenkät undersöktes kopplingen mellan upplevd hälsa och nivå av blodsockerkontroll vid typ 1-diabetes. Resultatet presenterades på kongressen EASD, European Association for the study of diabetes.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-14
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Vi såg att patienter med HbA1c över 70 mmol/mol mådde sämre både fysiskt och mentalt, jämfört med dem med bättre blodsockerkontroll. Störst var skillnaderna i dimensionerna generell hälsa och vitalitet, säger Katarina Eeg-Olofsson, diabetesläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset som presenterade studien.

Med 1 373 patienter med typ 1-diabetes i Nationella diabetesregistret, NDR, menar forskarna att studien hittills är den största i sitt slag. Formuläret som patienterna fick svara på mäter upplevd livskvalitet i åtta olika dimensioner. Katarina Eeg-Olofsson tror dock inte att enkäten räcker för att fånga varför någon med diabetes mår dåligt, utan att den snarare ger en första bild.

Ska förbättra vården av diabetiker 

– Det kan nog vara ganska många olika saker som gör att vissa personer upplever en sämre hälsa. Det kan vara att man upplever att man inte har stöd, att man har andra sjukdomar eller komplikationer, eller att man är väldigt rädd för högt eller lågt blodsocker. För att bättre kunna hjälpa en patient med diabetes som inte mår bra så hade det varit bra med mer detaljinformation om vad som påverkar livskvaliteten, säger hon.

Annons
Annons

Tanken är att enkäten ska bidra i vårdmötet med en patient, så att vården lättare kan hjälpa en patient med diabetes som inte mår bra.

– På gruppnivå kommer det här också vara något som vi kan använda för att utvärdera kvaliteten och förbättra vården på olika enheter, säger Katarina Eeg-Olofsson.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons