Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Typ 2-diabetes vanligare bland snusare

Den som snusar en dosa eller mer per dag löper 70 procent högre risk för att drabbas av typ 2-diabetes, jämfört med de som inte snusar. Det visar forskning från bland annat Karolinska Institutet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Cirka 19 procent av männen och fyra procent av kvinnorna i Sverige snusar, enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten. Typ 2-diabetes ökar generellt men nu visar forskning att ökning är betydligt högre hos de som snusar. Något som är mycket allvarligt då typ 2-diabetes kan leda till komplikationer, hjärtkärlsjukdom och förtida död.

– Vi kan bekräfta det man tidigare har misstänkt, snusare har en ökad risk för typ 2-diabetes, och det kan inte förklaras med att de ibland röker eller av att de har en livsstil som i andra avseenden är mindre hälsosam, säger Sofia Carlsson, forskare vid Institutet för miljömedicin (IMM) på Karolinska Institutet.

Enligt studierna, som bedrivits vid Karolinska Institutet tillsammans med forskare vid Umeå och Lunds universitet, handlar det om en ökad risk på 70 procent hos de som snusar en dosa eller mer på dag. Detta motsvarar den riskökning som tidigare setts hos den som röker ett cigarettpaket per dag. Även vid lägre konsumtion, mellan fem och sex dosor per vecka, ligger riskökningen på 40 procent. Orsaken torde vara av nikotinets effekt med bland annat försämrad insulinkänslighet. Det sågs dock ingen ökad risk för personer som slutat snusa, vilket tyder på att man kan minska risken genom tobaksstopp.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-02-7 03:35 (6 år sen)

    Vad menar ni med en dosa snuns. Lössnus eller portionssnus?

    Varför pratar man om en dosa snus inom vården. Det är ju jättestor skillnad på portionssnus och lössnus. Varför tar man inte hänsyn till detta? Det känns som att alla är ointelligenta eller att ingen någonsin har snusat själva. I varenda hälsoformulär så står det bara antal dosor.

    Jag själv snusade t ex 3 dosor portionssnus om dagen. Det var så klart mycket, men det går inte att jämföra med tre dosor lössnus. Inte ens i närheten. Skulle jag snusat lössnus hade jag kanske snusat en halv dosa om dagen. Detta beror på att lössnus inte rinner lika mycket och därför har man det inne mycket längre än portionssnus.

    Så när någon svarar på hur mycket de snusar, så ger det ju ett felaktigt resultat om man inte skiljer på lös- och portionssnus.


Annons