Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Tonårsdiabetiker missar att ta insulin

Annons

Omkring 40 procent av ungdomar som har diabetes typ 1 slarvar med sitt insulin, det visar en ny studie som forskare har genomfört vid fyra svenska barnkliniker. Forskarna har särskilt tittat på hur ungdomarna hanterat så kallade boludoser, som till exempel tas när extra mycket insulin är nödvändigt, som i samband med en måltid.

I studien ingick totalt 90 ungdomar mellan åldrarna 12 och 18, som haft insulinpump i minst ett halvårs tid. Och med hjälp av ett webbaserat datorprogram kom forskarna fram till att ett stort antal ungdomar med insulinpump inte ger sig själva tillräckligt med insulin. 38 procent av ungdomarna hade gett sig själv för mycket och 15 procent gav för lite. Tonåringar som tog för lite insulin fick ett genomsnittligt HbA1c på 7,8, vilket kan jämföras med dem som tagit alla insulindoser som hade ett genomsnittligt HbA1c på 7,0.

Att ha förhöjt HbA1c, även kallat långtidsblodsocker, kan leda till ökad risk för diabeteskomplikationer som drabbar njurar, ögon och andra organ. Forskarna bakom studien anser därför att diabetesvården behöver riktlinjer och strategier för hur man kan hjälpa unga diabetiker med insulinpump och hur de kan lära sig att inte missa insulindoser.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.