Nyhet | Diabetes

Tarmbakterie bra vid viktnedgång

En studie av forskare vid Katolska universitetet i Leuven i Belgien visar att överviktiga möss som ges en speciell tarmbakterie går ner i vikt. Om liknande studier på människor får samma resultat, kan det ha positiva effekter för fetma och typ 2-diabetes.

Publicerad den: 2013-05-16
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons
Annons
Annons

Möss som fick äta fet mat lade på sig två till tre gånger mer fett än normalviktiga möss. När de feta mössen sedan matades med bakterien var de fortfarande större än de andra mössen, men hälften av övervikten försvann utan någon annan diet.

Bakterien, Akkermansia muciniphila, som i studien gavs till mössen finns naturligt i kroppen, men mängden minskar med övervikt. Tidigare studier har visat att antalet och olika typer av bakterier i tarmen skiljer sig åt mellan överviktiga och normalviktiga personer.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons