Nyhet | Diabetes

Stort intresse för digitala diabetesutbildningar: ”Lyckades öka antalet kursdeltagare tredubbelt”

Genom att erbjuda digitala utbildningar om diabetes har Storstockholms Diabetesförening lyckats tredubbla antalet kursdeltagare, det meddelar föreningen i ett pressmeddelande. 
Under 2021 utbildade Storstockholms Diabetesförening över 1 000 diabetiker i Stockholm om diabetes. 


Publicerad den: 2022-01-20
Författare: Netdoktor

Annons

”Oroväckande stor andel av personer med diabetes som inte erbjuds utbildning”

Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer för diabetesvården kan hälso- och sjukvården förbättra diabetesvården genom att öka förekomsten av gruppbaserad utbildning till personer med typ 2-diabetes inom primärvården.

I myndighetens utvärdering från 2015 skriver man dock att:

”Drygt 24 procent av primärvårdsenheterna erbjuder personer med typ 2-diabetes gruppbaserad utbildning som utgår från patientens behov, under ledning av vårdpersonal med både ämnesutbildning och pedagogisk utbildning. Det är oroväckande att en stor andel av personer med diabetes inte erbjuds grupputbildning.”

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Men de är välkomna till oss. Vi är stolta att kunna titulera oss Sveriges största diabetesutbildare, säger Veronika Lindberg i pressmeddelandet.

Egenvård är en stor del i vården av diabetes och därför är det också viktigt att man som patient får kunskap om hur man ska gå tillväga, menar Socialstyrelsen. 

Förening har märkt ett stort intresse

Storstockholms Diabetesförenings egenvårdsutbildningar, vars syftet bland annat är att ge kursdeltagarna mer kunskap och förståelse för hur deras diabetes påverkar kroppen, har fått rekordmånga deltagare under 2021. Orsaken tros vara att man nu gjort fler utbildningar digitala. 

– Vi är stolta över att kunna kompetensutveckla så många personer som lever med diabetes. Vi har sedan länge haft uppdraget från Region Stockholm och lyckades öka antalet kursdeltagare tredubbelt när vi styrde om till digitala kurser, säger Veronika Lindberg, kanslichef på Storstockholms Diabetesförening i pressmeddelandet. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Exempel på utbildningar, fler finns på ssdf.nu

  • Diabetes - grundkurs om typ 2-diabetes

  • Diabetes - vad händer i kroppen

  • Att leva med typ 1-diabetes

  • Anhöriga - grundkurs om typ 2-diabetes

  • Det bästa för dina fötter!

  • Diabetes och ögat

  • Diabetes och magen

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu